Polníček mráz nezničí
Kozlíček polníček nebo také jen zjednodušeně polníček, je oblíbenou listovou zeleninou, přidávanou do salátů a jiných pokrmů. Velkým přínosem je pro nás během zimy, ale i na podzim a na jaře, kdy nám chybí vitamíny. Je jednou z mála rostlin, kterou lze sklízet čerstvou i během zimy, pokud neleží pod závějí sněhu. Pokud nemáte zahradu, lze jej pěstovat také na balkoně ve větší nádobě.
Polníček je znám už z jídelníčku starých Římanů, v Evropě je zmiňován od 16. století, z počátku 18. století jsou dochovány zprávy, že se běžně pěstoval v zahrádkách.
Jeho pěstování je nenáročné, polníček můžete vysévat během celé sezony od jara do poloviny podzimu. Pěstuje se jako jednoletka, nebo i ozimá rostlina, záleží na tom, kdy jej vysejete (pokud ho vysejete na podzim, budete ho mít i přes zimu až do další sezóny). Semena se vysévají do rýh přibližně 1 cm hluboko, s rozestupy mezi řádky cca 25 cm. Vzešlé sazeničky vyjednoťte na 10–15 cm od sebe. Z počátku vzcházející rostlinky pravidelně zalévejte, aby nezaschly, a záhon samozřejmě odplevelujte.
Polníček má krátkou vegetační dobu, když jej vysejete na jaře a chcete mít sklizeň i v pozdním podzimu až v zimě, je nejlepší výsev koncem léta nebo začátkem podzimu zopakovat. Při výsevech uprostřed léta mu vyberte záhon na stinném stanovišti, protože vysoké teploty mu příliš neprospívají. Je-li horké léto, vyžaduje hodně vody. Necháte-li jej vykvést, utvoří semena a sám se vysemeňuje, je velmi houževnatý, budete ho tak mít na zahradě už nejspíš navždy. Sklizeň může začít už když je narostlý 4. pár pravých listů. Sbírat lze celou rostlinku, odřízněte jen kořínky, nebo listy z rostlinek postupně otrhávejte a nechte je dále růst.
Kozlíček polníček obsahuje velké množství vitaminu C (dokonce více než citron), také velké množství vitaminů A, E a betakarotenu. Z minerálních látek má vysoké množství železa, ale i hořčík, draslík, vápník a kyselinu listovou. Navíc má další pozitivní účinky na lidský organismus. Posiluje imunitu, čistí ledviny, podporuje krvetvorbu, zlepšuje soustředění, aktivuje látkovou výměnu v buňkách, zvyšuje odolnost proti stresu, posiluje celkovou duševní vitalitu, podporuje pevnost a hojení sliznic a je také vhodný při redukčních dietách.
Jeho chuť je jemně nasládlá oříšková, z výživového hlediska je cennější než salát. Konzumuje se syrový, protože tepelnou úpravou zbytečně ztrácí cenné látky. Je vhodný do zeleninových salátů, bramborového salátu, připravují se z něj polévky, špenát nebo se přidává do brambor. Rozmixovat lze společně s ovocem a trochou vody do domácího smoothie.