×
Hledat v našem blogu

Jak pěstovat ozimou cibuli ze semínka?

Je-li cibule nepostradatelnou surovinou ve vaší kuchyni, rozhodně se nyní vyplatí vyset i ozimou cibuli. Jak na to?

Pěstuje se z důvodu brzké sklizně na jaře, kdy se můžete těšit z vlastní úrody a vitamínů. Ideální termín pro výsev je od poloviny srpna. Vysejete-li ozimou cibuli včas, do příchodu zimy dosáhne cca 0,5 cm v krčku, čímž bude dostatečně silná na přezimování i pod sněhem a následně na jaře velmi brzy vyraší. Vy se tak budete moci těšit na bohatou a brzkou úrodu.

Během vegetace se její ošetřování neliší od jiných odrůd cibule. Můžete ji sklízet již od jara jako „zelenačku“, později jako zelenou cibuli s natí. Není dlouhodobě skladovatelná, maximálně 3-6 měsíců. Po výsevu je vhodné ji překrýt netkanou bílou textilií a zavlažovat, zejména pokud je suchý podzim. Přes zimu působí textilie jako ochranný kryt před holomrazy, protože tak částečně nahrazuje nedostatečnou sněhovou pokrývku.

Pro svůj obsah cenných látek má cibule velmi pozitivní vliv na naše zdraví. Obsahuje sirné sloučeniny, vitamín C, vápník, selen, zinek, flavonoidy apod. Konzumace cibule pomáhá ke snižování cholesterolu v krvi, ke snížení krevního tlaku, působí proti nachlazení, rýmě a proti řadě bakterií, také snižuje riziko vzniku osteoporózy.

Nať i mladá cibulka jsou bohatým zdrojem vitamínů a dalších důležitých látek. Druhy se liší chutí, některé mají palčivější a jiné naopak mírnou chuť, což ocení zejména mladší strávníci.

Augusta – dobře přezimuje, má krátkou vegetační dobu a nabízí brzkou sklizeň, jedná se o cibuli střední velikosti.

Hiberna – výnosná odrůda, jedná se o velkou kulovitou až mírně ploše kulovitou cibuli se středně silným krčkem, vyniká příjemnou chutí a velmi dobrým přezimováním.

Senshyu Yellow mrazuvzdorná, polopozdní odrůda, brzká sklizeň, japonská odrůda se žlutou barvou. Semínka se vysévají až po půlce srpna, ne dříve.

Gerda – nesmí chybět v tradiční čínské a italské kuchyni obsahuje dvakrát vyšší množství vitamínu C v nati, má pozitivní vliv na trávení.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se