×
Hledat v našem blogu

Květák – pěstování a využití

Květák (Brassica oleracea convar. botrytis) je oblíbenou košťálovou zeleninou, která vznikla šlechtěním divoké brukve zelné. Konzumuje se jeho zdužnatělé květenství, které je obklopeno tmavě zelenými listy, které ho chrání před sluncem a škůdci. Běžně se pěstuje i v našich podmínkách.

Kromě klasické bílé odrůdy existuje ještě květák zelený a fialový. Zelená barva květáku Romanesque je dána přítomností chlorofylu, zatímco barva fialové odrůdy je zapříčiněna obsahem antokyaninu, svou chutí se však barevné odrůdy od tradičního květáku výrazně neliší. Podle doby sklizně jej rozdělujeme na rané, letní, letně podzimní a zimní odrůdy.

Květák je pěstitelsky náročnou zeleninou, jelikož potřebuje čerstvě vyhnojenou půdu a velké množství vody. Ideální je pro něj slunné stanoviště. Před výsadbou do půdy zapravte až 5 l vyzrálého kompostu na 1 metr čtvereční, případně i trochu vápna. Semena květáku vysévejte k předpěstování do skleníku či pařeniště, případně vysazujte zakoupené předpěstované sazeničky. Sazenice kupované by měly být řádně otužené. Předpěstováváte-li si sadbu, uplyne do výsadby sazenic 35 –40 dnů. Od dubna je možné květák vysévat i přímo na záhon. Po celou vegetační dobu květák pravidelně zalévejte, nejvíce však v období nasazovaní růžic a před sklizní. Po vysazení je květák poměrně náchylný na mrazíky, proto je třeba záhon překrýt bílou netkanou textilií, která jej ochrání nejen před zimou, ale zároveň i před škůdci. Cca 3–4 týdny po výsadbě (při začátku tvoření růžic) je vhodné květák pohnojit dusíkatými hnojivy. Během růstu jej pravidelně okopávejte a přihrnujte zeminu. Svázáním listů nad růžicí lze předejít žloutnutí růžic, ke kterému může dojít vlivem přílišného osvětlení. Po sklizni ho skladujte v chladnu a temnu, za přiměřené vlhkosti vzduchu - vydrží asi 10 dní, poté začne plesnivět, což se projevuje černými skvrnami.

Květák obsahuje významné množství vitamínu C, provitamín A (betakaroten), vitamín B, E. Je v něm také spousta stopových prvků a minerálů, jako je draslík, vápník, sodík, hořčík, fosfor, železo, chrom, zinek, mangan, měď a selen a nechybějí mu ani fotochemické antikarcinogeny. Je ideálním pomocníkem při redukční dietě a mohou jej konzumovat i diabetici, není v něm totiž téměř žádný tuk. I když obsahuje minimum kalorií (25 kcal/100 g), vyvolává pocit sytosti. Pomáhá zmírňovat problémy se srdcem a oběhovou soustavou, je vhodný při hypertenzi. Konzumace květáku je doporučena lidem s trávícími problémy a žaludečními chorobami. Zlepšuje průchodnost střev. Napomáhá k celkové detoxikaci organismu, pomáhá totiž odstraňovat přebytečnou vodu z tkání, jeho konzumace je vhodná při selhání ledvin a artritidě. Látky v něm obsažené působí také proti řídnutí kostí, lámavosti nehtů, podporují dobrou funkci kloubů, růst vlasů a mají i protisklerotické účinky. Není vhodný pro osoby trpící dnou a lidi se žlučníkovými kameny.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se