×
Hledat v našem blogu

Křen – zapomenutá zelenina, která léčí

Také z pohodlnosti raději sáhnete po hořčici, kečupu nebo křenu ve skleničce, který se s tím čerstvým nedá absolutně srovnávat? Přehodnoťte to, čerstvý křen selský má skvělé léčivé účinky, navíc pomocí něj vyrobíte pikantní pokrm, přílohu k ovarovému kolenu, klobáskám nebo pečeným žebírkům. Domácí je zkrátka nepřekonatelný.

Chcete-li pěstovat křen na záhonu, sázejte ho na podzim či brzy na jaře. Na jednom stanovišti lze pěstovat až 10 let, než se matečný kořen vyčerpá, vyhraďte mu proto dostatek místa a stanoviště, které nebudete nějaký čas potřebovat. Sází se asi 1–2 cm tlusté řízky, které se odřezávají z postranních výběžků kořene. Připravte si hlubší brázdy (kolem 30 cm), které naplňte kompostem a do něj zasaďte řízky naplocho, tak, aby byl vrcholek řízku (ten, co i v zemi na matečné rostlině směřoval vzhůru) těsně pod povrchem. Řízky zahrňte kompostem, půdu kolem utužte a vyčkejte. Prvním rokem vyrostou listy, od druhého roku sklízejte ty kořeny, které brázdou prorostly na povrch. Při vyrývání dávejte pozor, abyste neporušili „matečný" kořen, ze kterého vyroste další křen ke sklizni.

Křen lze pěstovat i ve větších přenosných nádobách na balkoně či terase. Půda by měla být lehká, propustná, písčitohlinitá s dostatkem živin

Křen je nejen velmi chutný, ale také velmi zdravý. Obsahuje vitamín C, B1, B2, B3, E, provitamín A a neuvěřitelné množství minerálních látek, především hořčík, vápník, draslík, železo, fosfor, síru, měď, zinek, chrom. Díky svým antivirovým a antibakteriálním účinkům se využívá při chřipce, nachlazení, angíně a zánětu mandlí. Účinně odhleňuje průdušky, léčí chrapot a zmírňuje kašel. Povzbuzuje k činnosti žlázy s vnitřní sekrecí a upravuje hormonální systém, detoxikuje játra a rozpouští žlučové kaménky. Pomáhá obnovovat střevní mikroflóru, povzbuzuje trávení, čistí střeva, je preventivní ochranou před rakovinou trávicího ústrojí. Vhodný je při rekonvalescenci po dlouhých nemocech, při sedavém způsobu života, v geriatrii (u seniorů) a používá se i k harmonizaci střevního traktu po antibiotikách, kdy dokáže doslova nastartovat správné trávení a upravit střevní mikroflóru, což přispívá ke zlepšení vstřebávání živin a celkové tonizaci celého těla. Zevně se mohou používat „křenové placky" na revmatické a neuralgické bolesti (bolesti kloubů, ischias, ústřel), nebo na omrzliny, ve kterých dokáže znovu rozproudit krevní oběh
 
Výhodou této zeleniny je, že netrpí na škůdce ani nemoci.

Tag: zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se