×
Hledat v našem blogu

Zkuste pěstovat cibuli ze semen, sklizeň bude kvalitnější

Na výběr máme více druhů, pěstovat můžeme kvalitnější a trvanlivější odrůdy cibule, nežli ze sazečky, jen sklizně se dočkáme za delší čas, ale výsledky za to stojí.

Ze semen můžeme pěstovat cibuli atraktivní nejen barvou, ale také tvarem a chutí. Takto pěstovaná cibule je velmi vitální a trvanlivá, a navíc podstatně déle skladovatelné než cibule vypěstovaná ze sazečky.

Semena vysejte v první polovině března do řádků vzdálených od sebe 25–30 cm (jeden gram obsahuje 200–300 semen, na 10 m2 přímého výsevu tedy potřebujeme 4,5 až 5,5 g osiva). Hustě vzešlé rostliny je potřeba vyjednotit na 8–10 cm, aby si vzájemně nekonkurovaly. Cibuli vysévejte na slunné stanoviště do záhřevné půdy, pak mívá jemnou a nasládlou chuť. Nebude prospívat v těžkých, jílovitých, kyselých a studených půdách (hůře vyzrává a podléhá chorobám). Moc se jí nedaří ani ve vyšších polohách s vlhčím klimatem, kde také špatně a pomaleji vyzrává. Ze živin cibule vyžaduje především fosfor a draslík, dusíkatá hnojiva nepoužívejte, nebo jen opatrně, protože nadbytek dusíku v půdě zpomaluje zrání a uskladněná cibule dlouho nevydrží.

Jaké odrůdy jsou na trhu? Nabídka je pestrá a vybere si určitě každý.

  • Všetana - klasická poloraná odrůda, kterou lze velmi dobře skladovat, vegetační dobu při výsevu má 130 dní, při výsadbě sazečky 90–110 dní, cibule je oválného tvaru s tenkým dobře zatahujícím krčkem, dužnina bílá až nažloutlá, jemné nasládlé chuti.
  • Štutgartská - další z osvědčených odrůd s dobrými konzumními hodnotami a výbornou skladovatelností, cibule je ploše kulovitá se zlatožlutými až nahnědlými suknicemi, dužnina bílá, pevná, poněkud ostřejší.
  • Karmen - odrůda červené cibule, poloraná, dužnina velmi jemná, bílá, pevná, pikantní chuti, je velmi dobře skladovatelná.
  • Tosca – odrůda netradičního, dlouze oválného tvaru, která se velmi snadno krájí, je dobře skladovatelná a vyznačuje se značnou odolností ke krčkové hnilobě, je jemné chuti, využívá se především do salátů.
  • Globo - pozdní odrůda salátové cibule s vynikajícími chuťovými vlastnostmi, velká, široce elipsovitého tvaru a slámově žluté barvy, není vhodná pro dlouhodobé skladování.
  • Blanco Duro - sladká bílá cibule lahůdkové chuti, má kulovitý tvar a dorůstá do hmotnosti 0,5–1 kg, jednotíme do sponu alespoň 30x10 cm, počítejte s poměrně dlouhou vegetační dobou a sklizní od konce srpna do září, jsou křehké a jemné, ale nejsou vhodné pro dlouhodobé skladování.
  • Triumf F1 - standardně velká cibule s bronzovou slupkou.
  • Uniko F1 - vhodná pro dlouhé skladování, hodně aromatická šťavnatá.
  • Agostana - výnosná pozdní odrůda bílé cibule, tolerantní k plísni cibulové, určena pro přímou spotřebu, krátkodobé skladování.
  • Albienka - středně raná odrůda s vysokým obsahem sušiny, určená pro jarní výsevy, vhodná na přímou spotřebu, krátkodobé skladování i pro sušení.
Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se