×
Hledat v našem blogu

Vyzkoušejte asijské saláty

Vyzkoušejte pěstovat exotickou listovou zeleninu. Asijské saláty se dají jednoduše pěstovat na záhonku, vyznačují se rychlým růstem, jsou zdraví prospěšné a zpestří každý jídelníček nejen svou chutí, ale i barvou a vůní.

Mizuna (Brassica rapa ssp. japonica) je původem z Japonska. Patří do čeledi brukvovitých. Vytváří bujné 30–45 cm vysoké listové růžice tmavozelených štíhlých listů na dlouhých řapících. Listy rychle regenerují. Květy nejsou výrazné a při pěstování je vyštipujte, protože snižují jakost zeleniny. Plodem jsou šešule. Mizuna po sklizni brzy znovu obráží, tímto způsobem zajišťuje cenné vitamíny po celou sezonu. Na podzim lze trsy vyrýt, zasadit do květináčů a rychlit – podobně jako pažitku.

Listy mizuny se konzumují čerstvé v podobě salátu či zeleninové oblohy, nebo tepelně upravené v omáčkách či dušené jako příloha. Snadno si ji vypěstujete na zahrádce, kde postupně podle potřeby sklízejte jednotlivé listy, případně i celé růžice. Mizuna je vhodná pro diabetiky i redukční diety, protože obsahuje velmi málo cukru.

Mibuna (Brassica rapa ssp. japonica) je blízkou příbuznou mizuny. Listy jsou štíhlé, lžičkovité a celokrajné. Používá se stejně jako mizuna.

Pěstování

Pěstování těchto asijských salátů (a obecně i asijské zeleniny) je nenáročné. V předjaří semínka vysévejte do truhlíků nebo sadbovačů a předpěstujte si sazenice. Ty vysaďte během dubna na záhon. Před chladem a škůdci, je raději zakryjte netkanou bílou textilií. Mezi sazenicemi dodržujte 30 cm rozestupy. Řádky by měly být od sebe vzdálené 40–50 cm.

"Rostliny koření relativně mělce, proto jsou náročnější na pravidelnou zálivku, jako každá jiná listová zelenina."

První sklizeň probíhá již 2 měsíce od výsadby. Konzumují se vždy jednotlivé listy, vybírejte mladší a nepoškozené, postupně je odebírejte nebo seřízněte celé listové růžice. Rostlina znovu obrazí. Chcete-li jednorázově sklidit celou růžici, pak raději až o měsíc později. Je vhodnější odřezat jen množství, které aktuálně spotřebujete, listy mají krátkou životnost. V chladničce při teplotě do 5 °C vydrží několik dnů.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se