×
Hledat v našem blogu

Medvědí česnek - pěstování ze semen nebo cibulky?

Bylinka, kterou ve velkém množství naleznete venku ve volné přírodě i doma na zahrádkách. Stačí jí poskytnou jen vhodné podmínky pro růst a vývoj, pak už to půjde samo. 

Česnek medvědí (Allium ursinum L.) je trvalka, která dorůstá do výšky kolem 40 cm. Vyrůstá z cibulky a vytváří přízemní polodlouhé listy. Rostlina je zakončena bílým květenstvím a tobolkou, která tvoří plod. Nejčastěji ho naleznete na vlhčích a stinných stanovištích s humózní a kyprou půdou. Pokud ho budete pravidelně zalévat, poroste téměř všude. Listy má pouze do odkvětu, poté začínají vadnout.

Pěstovat ho lze na zahradě i v květináči na balkóně. Sází se po trsech do 10 ks (jak semena, tak i cibule), ne všechny vyrostou. Na podzim zasaďte semena na vhodné stanoviště, první sklizeň však očekávejte až druhým rokem. Cibulky sázejte během podzimu na vhodné místo, na sklizeň se můžete těšit již na jaře. Medvědímu česneku nevyhovují hnojené půdy a v průběhu vegetace se také nepřihnojuje. 

Sběr listů probíhá časně zjara, před rozkvětem, v březnu až dubnu, zřídka i v červnu. Používat ho můžete všude tam, kde používáte kuchyňský česnek nebo bylinky či kořenící přísady. Jeho chuť je jemná a pikantní.

Obsahuje vitamíny A, B1, B2, C, stopové prvky – železo, zinek, hořčík, vápník, měď, mangan, molybden; též obsahuje allicin, glykosid, hořčinu a další.

"Jedná se o přírodní antibiotikum a má antibakteriální vlastnosti, působí také proti plísním."

Pomáhá při nachlazení, chorobách dýchacích cest a chřipky. Má pozitivní vliv na cévní soustavu - podpora srdce, čistění krve, reguluje krevní tlak, prevence nemocí srdečních. Má vliv na trávicí soustavu - vhodný je při infekčních průjmech, pomáhá proti zácpě a nadýmání. Co se týče vlivu na vylučovací soustavu - detoxikuje ledviny a močový měchýř, má močopudné účinky, likviduje plísně a bakterie v organismu. Účinkuje i proti rakovinnému bujení, čistí tělo a játra od škodlivých látek.

Náš tip: Víno z medvědího česneku pomůže při zahlenění hrudníku. Jednu hrst drobně pokrájených květů krátce povařte ve 1/4 litru bílého vína. Popíjejte během celého dne po doušcích. Labužníci si víno mohou přisladit medem či sirupem. 

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se