×
Hledat v našem blogu

Atraktivní zahrada pro motýly

Pokud chcete, aby se u vás motýli zabydleli dlouhodoběji, je třeba připravit jim koutek pro rozmnožování.

Více než dvacítka našich nejznámějších druhů, klade vajíčka na kopřivy. Proto této rostlině nechte na zahradě alespoň kousíček místa. I když nevypadá nijak okrasně a je považována spíše za plevel, motýli vám boudou vděční. Po rostlinách se vám zpočátku budou plazit často nevzhledné housenky, je to však znak toho, že motýli si u vás konečně našli své místo, tak je nelikvidujte. Svým požíráním dokážou zlikvidovat celé rostliny jen málokteré druhy.

Motýli ke svému životu vyžadují slunce, klid a vodu. Nesvědčí jim větrno. Stačí záhonek s květy umístit před keře, živý plot nebo ke stěně domu či zahradní zídce, ale nezapomeňte, že květy nesmějí být zastíněné. I když nektar z květů obsahuje i vodu, neobsahuje potřebné minerály, které motýli potřebují stejně jako ostatní živí tvorové.

Teď už stačí výběr těch správných rostlin a můžete se kochat krásou motýlích křídel. Úplně nejlepší je zahrada v přírodním stylu. Místo pracného udržování trávníku, můžeme část zahrady věnovat květinové louce, kterou kosíme postupně, aby stále kvetla. Neměli by zde chybět rostliny jako kopretiny, chrastavce, kakosty, kerblík nebo hlaváč. Motýli nalákají však i třapatky, bodláky, hvozdíky, pupalky, rozrazily, plaménky, hvězdnice, řebříčky, levandule, šalvěj, dobromysl, phloxy, hrachory, rozchodníky, oman, aksamitníky, astry nebo jiřinky. Vysloveným magnetem pro motýly je pak okrasný šeřík.

Pěstujete na zahrádce spíše zeleninu než květiny? Nezoufejte, i ta motýlům voní – třeba květy ředkviček, salátu, kopru nebo fenyklu je také spolehlivě přitáhne.

Tag: zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se