×
Hledat v našem blogu

Víte jak vybírat semena k výsevům a na co si dát při nákupu pozor?

Osivo je zboží jako každé jiné. Jeho prodej je dán zákonem a prováděcími vyhláškami. Je také dáno, jaká kritéria musí osivo splňovat a jakými údaji musí být obal označen. Pokud to zkrátíme, je důležité vědět, odkud osivo pochází a co z něj vyroste. Specialitou jsou semena mořená, obalovaná, na výsevních páscích

Co by mělo být tedy uvedeno na obalu? Chybí-li název a adresa dodavatele (firmy) je to možná z důvodu nekorektnosti prodejce či dodavatele. Nabízená semena nemusí mít doložen původ a mohou být na trhu tzv. „načerno“. Také hrozí, že ze semen vyroste něco úplně jiného, než čekáme, případně vůbec nic a kromě toho si můžeme do zahrady zavléci nějakou chorobu, např. virózu. Podstatnými údaji je také druh, odrůda a kategorie - podle označení poznáme, co vlastně kupujeme, zda zeleninu či květiny nebo něco jiného.

Na sáčku vždy hledáme český, případně latinský název, například mrkev obecná, lat. Daucus carota. Odrůda nám pak naznačí, kdy můžeme očekávat sklizeň, zda ranou, pozdní či polopozdní, volit můžeme i podle oblíbené chuti, které se mohou různit, zajímavých barev, tvarů apod. Na balení musí být také uvedena hmotnost v gramech nebo počet semen (gramáž značí čistou váhu semen).

Příměs plevelů by rozhodně přínosem nebyla, proto semínka před balením prochází čističkou, aby v sáčku byla opravdu jen ta, která tam patří. Před uvedením do prodeje musí semena projít testem klíčivosti, který zaručuje kvalitní osivo a klíčivost v sezoně, pro něž jsou semena určena, i tento údaj o trvanlivosti by měl být na obalu deklarován. Obvykle je zde uvedeno: Spotřebujte do (s vyznačeným měsícem a rokem).

Na obalu jsou také užitečné doplňující údaje jako například stručné pěstitelské podmínky - kdy vysévat a kam, jaká půda je vhodná, zda volit slunečnou polohu či polostín (některé firmy používají slovní vyjádření, jiné grafické symboly). Květinová semena navíc bývají rozlišena symbolem pro letničky, dvouletky a trvalky. Na obalu si případně také všimněte upozornění na zvláštní úpravu osiva – moření, inkrustace apod. Jsou-li semena červená, zelená, modrá apod. jedná se o semena mořená, chráněná především proti houbovým chorobám (druh mořidla bývá uváděn názvem mořícího přípravku). Semena nemořená můžeme ošetřit i sami, např. přírodní cestou (máčením v bylinkovém nálevu).

Značné časové úspory můžeme dosáhnout výsevem obalovaných semen, která jsou obalena hmotou usnadňující klíčení (tato úprava je častá především u jemných a drahých semen, jako například u celeru, majoránky, salátu, petúnií či lobelek). Čas šetří i semena lepená na pásku, kdy pásek se semeny jednoduše vložíme do rýhy, kde ve stejnoměrné vzdálenosti vyklíčí (vyhneme se tak pracnému jednocení, které je tradičně nutné u kořenových zelenin a ředkviček a máme záruku, že zelenina poroste stejnoměrně, bez vzájemného utiskování a dočkáme se při minimální péči celkem dobré úrody).  Při výběru dobře zvažte, které odrůdy nejlépe vyhovují vašim pěstitelským podmínkám a z široké nabídky semen vybírejte pečlivě. Ta trocha pozornosti a pečlivého výběru se při nákupu rozhodně vyplatí.

"

Tag: výsev

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se