×
Hledat v našem blogu

Co v březnu v zahradě?

Průběh a nástup jara odhadovali dříve naši předci podle příletu jednotlivých druhů ptáků a řídili tak i své práce v sadu a na poli. Takže už jste slyšeli vrznout skřivana nebo viděli stát na louce čápa? Ze stěhovavých ptáků se vracívá mezi prvními, následují ho drozdi, čápi, špačci, racci, potom čejky, husy velké a poláci, později přilétají vlaštovky. S příletem kukaček, tj. v dubnu už byste měli mít připravené záhony, zrevitalizovaný trávník …….

Tak hurá do toho!

  • Znáte pH a kvalitu půdy v místech, kam se chystáte sázet? Odvíjí se od toho i budoucí úroda. V dlani zmáčkněte vlhkou hroudu hlíny a udělejte z ní pevnou kouli, v tomto případě jde nejspíš o půdu těžší – hodí se pro pěstování košťálovin, ale i růžípivoněk (potřebuje víc času, aby se prohřála a vyschla). Pokud se hrouda po stisku hned rozsype, nedrží pohromadě, máte půdu lehkou, písčitou - rychle se zahřívá a dobře zpracovává, hůř ale drží vodu. Je ideální pro pěstování rychlené jarní zeleniny, jako je salátkedlubny či karotka, výborná je i pro jahody a rané brambory. Jestliže se hrouda rozpadne po stisku na několik menších hrudek, jde o půdu středního typu, takže prakticky ideální - nebývají s ní žádné zvláštní starosti a vaše možnosti při výběru rostlinných druhů nejsou téměř omezené.
  • Půdu můžete vylepšit. Jak? Příliš těžké půdy vylepšíte a vylehčíte pískem (pozor, musí jít o písek říční, to je ten stavební, světlý). Každou půdu pak vylepší štědrá dávka organické hmoty, ať už jde o zelené hnojení, kompost, ale i hrubší organické zbytky po jeho proházení, listí atd. Organická hmota se zaslouží o provzdušnění, vytvoření lepší jímavosti pro vodu i posunutí pH do hodnot přijatelných pro pěstování zahradních rostlin.
  • Čas pro kompost - předjaří je nejvhodnější doba k přeházení kompostu. Nutností je to tehdy, máte-li k dispozici pouze jeden kompostér. Praktičtější jsou tedy alespoň kompostéry dva – v jednom kompost zraje a druhý plníte.
  • Výsevy do volné půdy - bez obav již lze vysévat všechny kořenoviny, jako je karotka, mrkev, petržel. Mrkev na zimní uskladnění vyséváme i v dubnu. Neopomeňte pastinák, který je velice výnosný, netrpí chorobami, vydrží vám sklizený řadu měsíců a má široké využití v kuchyni. Všechny kořenoviny potřebují dobře propracovanou půdu do větší hloubky s dostatečnou zásobou živin i organických látek. Přímé hnojení hnojem ale nesnášejí, na to si dejte pozor. V kamenitých půdách budou kořeny slabé a křivé. Ve druhé polovině března můžete začít už s výsevem hrášku. Vysévá se do druhé či třetí trati a nejlepší úrodu poskytuje na lehčích hlinitopísčitých záhřevných půdách. Nejranější odrůdy jako např. ‚Avola‘, ‚Junos‘, ‚Gloriosa‘ mají dobu od výsevu do sklizně kratší než 70 dní. Vysévat je lze tedy opakovaně.
  • Probuďte zahradní jezírko. Teplota vody je v tomto období ještě dost nízká, ale i tak už můžete něco pro své zahradní jezírko udělat. Sundejte síť, která chránila vodní hladinu před padajícím listím, pokud ji nemáte, opatrně vytahejte malými hrabičkami listy a organické nečistoty z vody a ostříhejte stébla vodních rostlin. Prohlédněte uskladněné vodní rostliny – lekníny - a propláchněte je. Na výsadbu je nyní ještě brzy. Vodní růže, jak se jim někdy říká, kvetou poměrně pozdě, ale na březích jezírka už mohou od dubna zářit růžové japonské primulky a zlaté plnokvěté blatouchy. Jejich pěstování není náročné, jestliže je ještě nemáte, poohlédněte se po nich.
Tag: zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se