×
Hledat v našem blogu

Okrasný záhon vytvoříte i ze zeleniny, navíc bude užitečný

Máte na zahradě málo prostoru a řešíte, zda vysadit raději zeleninu nebo květiny? Vnímáte zeleninu jen jako užitkovou a květiny jen jako okrasné? I zelenina se dá pěstovat nejen pro užitek, ale i pro svoji zdobnost. Případně můžete záhony zkombinovat, díky barevnému kontrastu a výsadbě mezi květiny nebude zelenina na záhonu vypadat nudně. Záhony můžete vytvořit v široké barevné škále, tvarech a texturách z většího počtu druhů a odrůd. Budou-li pestré, lze předejít i výskytu chorob a škůdců.

Zeleninu lze kromě užitku pěstovat i pro barevné zbarvení. V různých odstínech zelené můžete sázet salát, okurky nebo třeba štěrbák. Pestrá je paleta šlechtěných rajčat, ta mohou být červená, žlutá, fialová ale i černá. Papriky najdete v odstínech od červené, žluté po oranžové a zelené. Nafialovělou nebo červenou barvou poslouží červená řepa, některé odrůdy cibule nebo listových salátů. Různobarevné kontrasty vytvoří mangold, v záhonu krásně vypadají i fialové či žluté lusky fazolů a jemně fialové hlávky zelí. Výrazně oranžovou zapůsobí dýně, bílou barvou patisony a takto bychom mohli pokračovat do nekonečna.

Záhonu dodají výšku popínavé druhy vinoucí se po různých stojanech nebo tyčkách (např. šarlatový fazol nebo tykev). Zahrada může být doplněná i nádobami se zeleninou, mnoho zelenin má totiž zajímavý i vzhled, nejen barvu. Dominantou s pěkně tvarovanými květními úbory může být například artyčok. Špičaté a úzké listy pažitky a pórku mohou kontrastovat s oblými listy salátu, kadeřavé petrželky nebo zpeřenou natí mrkve. Pohled na záhon osvěží i růžičková kapusta. Tvary a různé barvy zeleninových listů podtrhne jejich textura.

Stejně jako letničky se většina zelenin pěstuje jednu sezonu. A jelikož jsou některé druhy atraktivní zejména ve fázi květu a plodu, nechte si pár rostlin vykvést, abyste se z nich mohli těšit co nejdéle. Krásná jsou např. kulovitá květenství cibule a česneku, rebarboru nebo chřest, můžete využít jako trvalé prvky záhonu.

Jednoletou zeleninu můžete vysazovat do okrasných trvalkových záhonů, jejich barvy a tvary lze každoročně obměňovat. Vedle zářivě kvetoucích trvalek vyniknou např. jasně zelené zeleniny. Myslete ale na výšku rostlin a menší druhy vysazujte spíše k okraji záhonu, také půda musí být dostatečně úrodná, což snadno zajistíte její přípravou a pravidelným hnojením.

Na kombinace myslete už při přípravě osazovacího plánu. Na podzim také nemusíte sklízet všechnu zeleninu, ale pár kousků můžete ponechat, do zimní zahrady vnese trochu pohybu a života.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se