×
Hledat v našem blogu

Dosny neboli kany, při správné péči jsou v podstatě „nezničitelné“

Kany jsou hlíznaté rostliny pocházející z teplých oblastí Střední a Jižní Ameriky, v našich parcích a zahradách však již zdomácněly. Jsou ale choulostivé na mráz, proto je v našich podmínkách musíme včas uklidit a správně zazimovat.

Kany (Canna indica) jsou výrazné, na pěstování nenáročné a univerzální rostliny, které najdou uplatnění jak v rozlehlých parkových výsadbách, tak i v letničkových záhonech malých zahrad nebo v květináčích na dvorcích, terasách i balkonech.

Kany se rozrůstají hlíznatými oddenky do všech stran. Z pupenů na jejich koncích vyrůstají velké listy, jejichž řapíky tvoří statný bylinný stonek. Listy mají výraznou žilnatinu a v závislosti na kultivaru jsou v barvách zelené až vínově červené či různě žíhané. Květy jsou trojčetné, velké 4–8 cm v průměru. Zářivé odstíny květů mohou být od žluté, přes oranžovou, červenou, červenorůžovou po fialovou či v kombinacích těchto barev. Jsou vyšlechtěny i druhy s bělavými květy. Kvetou od května do října. Po odkvětu se na rostlinách vytvoří okrasné, trojčetné, 2–3 cm velké „ostnité“ plody, které obsahují asi 0,5–1 cm velká černá semena. Podle odrůdy je rostlina i s květenstvím vysoká 50–150 cm.

Stanoviště jim vyhovuje plně osluněné případně mírně zastíněné, v hlubším stínu ale odrůdy s barevnými listy neprospívají, blednou či ztrácejí žíhání. Půda by měla být propustná, výživná (např. kvalitní kompost s pískem 3:1). Vysazujeme-li kany do záhonů, je třeba půdu před každou výsadbou prohnojit (např. odleželým koňským hnojem), případně ji pravidelně přihnojovat hnojivy pro kvetoucí zahradní rostliny, v době intenzivního růstu listů dusíkatými hnojivy a v době nasazování poupat a kvetení hnojivy se zvýšeným obsahem fosforu a draslíku. Pozor ale na přehnojování – při přehnojení dusíkem kany špatně kvetou. Při pěstování v nádobách je většinou zemina čerstvá a s dostatkem živin, nemusíme tedy přihnojovat. V době vegetace potřebují kany také dostatek vláhy, pokud je suché a teplé počasí, měli bychom je zalévat každý den.

Máte-li kany správně zazimované, a pokud bez úhony přečkali zimu, začátkem března můžeme oddenky rozdělit a tím kany rozmnožit a zároveň zmladit, lépe pak porostou a pokvetou. Oddenkům ponechte asi tři až čtyři vzrostné vrcholy s pupeny, protože menší oddělky by byly příliš slabé a rostly by hůře. Po rozdělení nechte řezné rány den až dva zaschnout. Oddělky zasaďte do květináčů, které umístíte na parapet, do zimní zahrady nebo třeba na zasklený balkon. Rostliny tak předpěstujete. Když už nebudou hrozit mrazy, nejdříve po půlce května, je vysadíme do záhonů nebo do větších nádob a přeneseme na konečné stanoviště. Pokud předpěstování vynecháte, nevadí. Oddenky rozdělte a vysaďte až v květnu, ušetříte si práci, rostliny však budou menší a budou také později a méně nakvétat.

Tag: zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se