Kategorie
- Podzimní cibulovinyZahájili jsme předprodej
- Microgreen a klíčky
-
Zelenina a ovoceČerstvá semínka skladem
Přes 1000 druhů tradičních i hybridních odrůd
- BIO produkty
- Okrasné rostlinyZvonky v něžných barvách
-
Travní a luční směsiSemena od renomovaných dodavatelů
Vybírejte z více než 160 druhů osiva
-
Bylinky a přírodní produkty
Více než 400 druhů semen i sušených plodů
- Exotické rostliny
- Masožravé rostliny
- Stromy a keře
- Zahrádkářské potřeby
- Dárkové poukazy a balíčky
- Knihy
-
-
Přes 1000 druhů tradičních i hybridních odrůd
-
-
-
Vybírejte z více než 160 druhů osiva
-
Více než 400 druhů semen i sušených plodů
-
-
-
-
-
Hnojivo WUXAL SUS Ca - prodej hnojiv - 250 ml
Semena ředkvičky Celesta&Pearl F1 - prodej...
Sedmikráska středně plnokvětá bílá - Bellins...
Mykorhiza pro bylinky a koření - Symbivit -...
Chilli Pasilla Bajio - Capsicum annuum - prodej semen - 7 ks
Pasilla Bajio je druh černé chilli papričky, pocházející z Mexika. Rostlina dosahuje výšky 60–90 cm.
Plody jsou opravdu černé barvy, spíše tenkostěnné o délce 16 až 20 cm.
Pálivost této odrůdy je mírná, okolo 100–500 SHU jednotek.
Obvykle se používají sušené do omáček.
Výsev:
S předpěstováním semen je možné začít v únoru nebo březnu. Rostlina potřebuje 6–9 měsíců aby vyrostla a začala vytvářet plody, proto musíme začít včas.
Klíčení trvá cca 2–3 týdny, u některých odrůd až 6 týdnů.
Vhodná teplota pro tropické odrůdy (rodu Chinense) je 24–32 °C, odrůdám Annuum stačí teplota 20–24 °C. Nejdůležitější je udržovat teplotu konstantní, takže rostlinu není vhodné umístit na parapet nebo na topení. Papriky jsou světlomilné rostliny, potřebují tedy dostatek světla pro svůj zdravý růst.
Semena sázíme nejlépe do speciálního substrátu pro chilli papričky do hloubky maximálně 0,3 cm. Substrát používáme vždy spařený. Půdu udržujeme dostatečně zavlaženou, avšak ne přemokřenou. V době dozrávání plodů můžeme zálivku omezit, čímž zvýšíme pálivost plodů a zabráníme popraskání.
Rostlinu můžeme přesunout v době, kdy již nehrozí ranní mrazy. Ideální je to po druhé polovině května, při venkovních teplotách okolo 25 °C. Venkovní stanoviště by mělo být dostatečně slunečné a chráněné, případně vysazujeme do skleníku.
Pro pěstování je vhodná hlinitopísčitá, humózní a provzdušněná půda. Půdu není nutné přehnojovat, pro chilli papričky je nejdůležitější rozvinutý kořenový systém. Toto podpoříme například pomocí mykorhizy, což je technika využívající symbiotický vztah mezi rostlinou a houbami, a zvyšuje propustnost živin směrem k rostlině.
Pro pěstování ve skleníku je vhodné prokypřit půdu pískem nebo perlitem. Na podzim ji můžeme prohnojit např. vermikompostem nebo slepičincem.
Hoštické hnojivo je přírodní přípravek obohacený o guáno, vhodný pro hnojení rajčat a paprik.
Přípravek rostlinám dodává živiny a zároveň aktivuje půdní mikroflóru.
Hnojivé tyčinky jsou skvělý přípravek s obsahem guána a dalších potřebných živin, které podporují růst a výnosnost rostliny.
Díky guánu působí hnojivo až 60 dní.
Balení obsahuje 20 tyčinek.
Symbivit rajčata a papriky je mykorhizní přípravek pro pěstování zeleniny.
Přípravek podporuje rozvoj kořenového systému, zvyšuje odolnost rostlin a prodlužuje vegetační dobu.
Není vhodný na brukvovité a merlíkovité rostliny.
Jedná se speciální substrát složený ze slíd na bázi draslíku a stopových prvků kovů, které hydrogelu napomáhají uchovávat vodu a živiny.
Hydrogel se vyznačuje svým neutrálním pH. Zajímavostí je, že jediný gram hydrogelu je schopen pojmout až 300 ml vody.
Geohumus je jedinečný přípravek především díky své schopnosti absorbovat vodu a udržet ji v sobě po dobu až 30 dní, čímž dochází k postupnému uvolňování vody pro potřeby rostliny.
Tímto způsobem je například možné udržet i v Saudské Arábii a ostatních oblastech vyznačujících se dlouhotrvajícím horky udržet stálezelená golfová hřiště. Mezi další přednosti Geohumusu patří
- částice Geohumusu se nevyplavují na horní plochu půdy
- obstará rostlinu výživnými látkami
Speciální substrát složený z extra kvalitní světlé, tmavé rašeliny a zásobního hnojiva.
Používá se pro zlepšení klíčivosti semen.
Vhodný pro pěstování paprik, rajčat a chill v malých nádobách nebo minisklenících.
Perlit je přírodní produkt vznikající ze sopečných aktivit. Perlit je vyvinut z přírodních vulkanických kamenů, které projdou teplem až přes 1000 °C.
Perlit výborně drží vzduch a vodu. Hodí se pro pěstování rostlin ze semen!
Chilli Jalapeno pocházejí z Mexika a jsou často považovány za velmi pálivé, ale v porovnání s ostatními extrémy patří mezi ty mírnější chilli papričky.
Jedná se o výnosnou odrůdu se zelenými až hnědými plody, které se postupně mění zráním a mají dekorativní vzhled. Plody jsou asi 7 cm dlouhé.
Kompaktní keříky dorůstají výšky kolem 50–70 cm.
Na Scovillově stupnici mají hodnotu mezi 2 500–8 000 SHU, což je řadí mezi mírně pálivé.
Nejčastější způsob konzumace je přímý (čerstvé), též jsou oblíbené i v sušené a nakládané podobě.
Vegetační doba je přibližně 75 dní.
Chilli Pimentos de Padron je mírně pálivá odrůda chilli, pocházející z oblasti Španělska a Maroka.
Rostlina dorůstá do výšky až 1 m a můžeme ji pěstovat jak ve skleníku, tak ve větším květináči. Plodí polodlouhé papričky, které zráním mění svou barvu ze zelené na červenou.
Odrůda patří mezi mírně pálivé, se SHU 2 500–10 000 jednotek, avšak můžeme nalézt plody o síle až 80 000 jednotek. Čím později sklízíme plody, tím pálivější budou.
Doba zrání je přibližně 80 dní.
Chilli Large Red Cherry Hot je mírně pálivá odrůda chilli papriček pocházející z Maďarska. Pálivost je 2 500–5 000 SHU.
Běžně se této odrůdě říká cherry maďarské feferonky. Plodí drobné kulaté plody s šířkou až 2,5 cm.
Velice se hodí k naložení do olivového oleje, k nakládaným sýrům či ke konzumaci za syrova.
Tato odrůda chilli má samosprašné květy bílé barvy.
Celkově rostlina dosahuje výšky 60 cm.
Chilli Bulharská mrkev je odrůda chilli papriček, pocházející z Bulharska.
Rostlina je celkem drobná, dosahuje výšky kolem 40–60 cm. Plodí polodlouhé (8–12 cm) papričky se sytě oranžovou až žlutou barvou, které jsou svým tvarem podobají mrkvi.
Řadíme ji mezi mírně pálivé odrůdy, o SHU 1 000–5 000 jednotek.
Papričky se používají zejména k nakládání a tepelnému zpracování.
Doba zrání je okolo 70 dní.
Chilli Anaheim je známá odrůda chilli papriček, pocházející z Kalifornie. Proto se ji přezdívá kalifornské chilli nebo novomexická paprika.
Rostlina dosahuje výšky přibližně 60–80 cm a nejlépe se jí daří ve skleníku. Plodí až 15 cm dlouhé plody, které dozráváním mění svou barvu z tmavě zelené až do červené nebo hnědé barvy.
Odrůda patří mezi mírně pálivé o SHU 500–2 500 jednotek. Papričky se využívají především pro přípravu mexických jídel, např. na přípravu salsy, zeleného chilli nebo k plnění a grilování.
Doba zrání je přibližně 90 dní.
Chilli Maďarské černé je odrůda vhodná pro pěstování ve skleníku i na venkovním záhoně.
Rostlina dorůstá výšky 50–70 cm, v dobrých podmínkách až 90 cm. Plodí až 6 cm dlouhé papričky, které dozrávají do fialové až černé barvy a jsou velmi chutné.
Odrůda patří k mírně pálivým odrůdám o SHU 5 000–10 000 jednotek.
Doba zrání je přibližně 80 dní.
Chilli paprička Jalapeno pochází z Mexika. Jedná se o nejpopulárnější papričku v USA.
Rostlina dosahuje výšky kolem 70 cm a je vhodná k pěstování i doma. Plody jsou 5–8 cm dlouhé a mírně pálivé.
Nejvíce se používají do mexické omáčky zvané Chilpotle.
Pálivost je 2 500–5 000 SHU jednotek.
Paprika Poseidon je raná až poloraná odrůda pálivé papriky typu kozí roh, vhodná pro pěstování v záhoně i ve skleníku.
Plody jsou dlouhé a úzké, a dozrávají do sytě červené barvy.
Papriky se vyznačují pálivou chutí, hodící se k přímé konzumaci i ke konzervaci plodů.