
Litoška - Galtonia candicans - prodej cibulovin...

Sasanka Hollandia - Anemone - prodej cibulovin...

Křen selský - Armoracia rusticana - prodej...

Chilli Habanero Lemon je jednou z nejrozšířenějších odrůd dekorativního chilli.
Jak již název napovídá, tato odrůda se vyznačuje jasně žlutými plody s ovocným aroma.
Výška rostliny a velikost plodů jsou plně závislé na podmínkách, ve kterých je rostlina pěstována. Průměrně dorůstá výšky okolo 80 cm a plody jsou nepravidelně velké asi 5x3 cm.
Pokud rostlinu pěstujeme venku, semena vyséváme již během ledna a února, v domácím prostředí je pak možný celoroční výsev. Pro chilli je ideální slunečné stanoviště, humózní půda a časté hnojení.
Chilli papričky ze skupiny Habanero se vyznačují značnou pálivostí. SHU je 200–300 000 jednotek, což je mnohonásobně více než u kajenského pepře. Čerstvé nebo sušené jsou skvělou přísadou pikantních jídel.
Vzhledem k tomu, že papričky dozrávají poměrně pozdě, doporučujeme je pěstovat v nádobě.
Výsev:
S předpěstováním semen je možné začít v únoru nebo březnu. Rostlina potřebuje 6–9 měsíců aby vyrostla a začala vytvářet plody, proto musíme začít včas.
Klíčení trvá cca 2–3 týdny, u některých odrůd až 6 týdnů.
Vhodná teplota pro tropické odrůdy (rodu Chinense) je 24–32 °C, odrůdám Annuum stačí teplota 20–24 °C. Nejdůležitější je udržovat teplotu konstantní, takže rostlinu není vhodné umístit na parapet nebo na topení. Papriky jsou světlomilné rostliny, potřebují tedy dostatek světla pro svůj zdravý růst.
Semena sázíme nejlépe do speciálního substrátu pro chilli papričky do hloubky maximálně 0,3 cm. Substrát používáme vždy spařený. Půdu udržujeme dostatečně zavlaženou, avšak ne přemokřenou. V době dozrávání plodů můžeme zálivku omezit, čímž zvýšíme pálivost plodů a zabráníme popraskání.
Rostlinu můžeme přesunout v době, kdy již nehrozí ranní mrazy. Ideální je to po druhé polovině května, při venkovních teplotách okolo 25 °C. Venkovní stanoviště by mělo být dostatečně slunečné a chráněné, případně vysazujeme do skleníku.
Pro pěstování je vhodná hlinitopísčitá, humózní a provzdušněná půda. Půdu není nutné přehnojovat, pro chilli papričky je nejdůležitější rozvinutý kořenový systém. Toto podpoříme například pomocí mykorhizy, což je technika využívající symbiotický vztah mezi rostlinou a houbami, a zvyšuje propustnost živin směrem k rostlině.
Pro pěstování ve skleníku je vhodné prokypřit půdu pískem nebo perlitem. Na podzim ji můžeme prohnojit např. vermikompostem nebo slepičincem.
Nejdříve se, prosím, přihlašte
Přihlásit se
Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží
Přihlásit se