×
Hledat v našem blogu

Jakou zeleninu lze pěstovat i pod sněhem?

Hlízy a kořeny schované pod zemí přežijí zimu bez problémů a na jaře znovu obrazí. Mezi tyto druhy rostlin můžeme zařadit například křen, chřest, či topinambur.

Nízkým teplotám dokážou mezi prvním a druhým rokem pěstování vzdorovat i dvouleté zeleniny – například černý kořen, petržel, pastinák a další. Podobně cibuloviny jsou vesměs mrazuvzdorné, a to jak vytrvalé, tak i dvouleté druhy. Např. zimní cibule utváří trsy s drobnějšími cibulkami. Sbíráme ji průběžně během celého roku, velmi kvalitní zeleninou je i její nať, která však není vhodná ke skladování.
Jen v určitém úseku vegetačního období snáší teploty pod bodem mrazu špenát a zimní salát. Mezi další otužilce lze zařadit i růžičkovou kapustu či kadeřávek.

V době, kdy zem není zmrzlá ani rozbahněná lze provést "předzimní" výsev. Na podzim, ale i za příznivého počasí na začátku zimy lze vysévat tyto druhy zeleniny:

Přestože jsou určité druhy zeleniny mrazuvzdorné, neznamená to, že by nevyžadovaly před zimou žádnou péči. Zejména v období holomrazů, kdy chybí přirozená izolační sněhová peřina, je důležitá ochrana před vymrznutím. K rostlinám můžete přihrnout trochu více zeminy, kompostu, nebo záhon po celé ploše obložit slámou, popřípadě suchým listím či chvojím. 

Tag: zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se