×
Hledat v našem blogu

Pokojovka, která rozzáří i letní zahradu či terasu - glorióza

Nádherná, vznešená rostlina glorióza (Gloriosa rothschildiana) pochází z tropů Afriky a Asie. Řadíme ji do čeledi liliovitých - jedná se o popínavou rostlinu, s bylinnými výhony na hlíznatém oddenku. Najdeme ji všude v tropech, ale zplaňuje jen v místech, kde je výrazné období sucha, během kterého odumírají její nadzemní části. V našich klimatických podmínkách by zimu nepřežila, proto se pěstuje jako pokojová rostlina, v létě je ale možné ji letnit.

Glorióza má velké, šestičetné květy obrácené směrem k zemi, které vykvétají na dlouhých stopkách jednotlivě. Květy jsou podobné orchidejím. Korunní plátky jsou obrácené zpět nahoru a mění barvu od žluté po červenou, během kvetení tmavnou. Špičky listů zčásti přecházejí v úponky, kterými se rostlina přichytává k opoře.

Do květináčů s výživnou zeminou vysazujeme oddenky gloriózy v předjaří (namícháme směs listovky, kompostu a rašeliny). Hlízy vysadíme do hloubky 5 cm, vodorovně. Rašit začnou po 3–4 týdnech a kvetou přibližně 6 týdnů. Mokro může vést k zahnívání oddenku, proto do té doby, dokud rostlina v květináči vytváří nové listy, zaléváme jen opatrně (mezi zálivkami půdu nechejte vyschnout). Čím více přibývá nových listů, tím potřeba vody a živin stoupá. Do zálivky tedy přidáme jednou týdně hnojivo pro kvetoucí pokojové rostliny.

V zimě gloriózu pěstujeme ve větších nádobách za okny, v létě ji můžeme přemístit na balkon nebo terasu, případně vysadit i v zahradě na teplé, chráněné stanoviště.

Přestože gloriózu můžeme umístit přes léto venku, pokvete mnohem bohatěji ve světlém vnitřním prostoru s vyšší teplotou. Odkvetlé semeníky odlomíme a zaléváme ještě 3 týdny, pak necháme rostlinu zatáhnout. V období vegetačního klidu - na zimu - hlízy vyjmeme ze země (potřebují min. 6–8 týdnů klidového režimu). Při teplotě 10–15 °C je uložíme do písku nebo rašeliny, relativní vlhkost vzduchu by měla být kolem 70 %.

Pozor! Hlavně v hlíze glorióza obsahuje podobný jed jako ocúny. V Africe se tento jed používá při výrobě otrávených šípů.

Tag: zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se