×
Hledat v našem blogu

Jak zazimovat bylinky

Na záhonku nebo v truhlíku se společně pěstují jednoletky, dvouletky, ale také trvalky. Podle toho se také odvíjí celá péče o bylinky. Jednoletky zpracováváme v ten samý rok sazby, na rozdíl od dvouletých a trvalých, které potřebují mnohem větší péči.

Jakou část bylinky sklízet?

Jednoleté bylinky je potřeba před zimou sklízet celé. Pro vlastní spotřebu sklízejte pouze listy bylinek, je ale vhodné sklidit i kořínky po těchto bylinkách. V případě letních bylinek také sklízejte celou rostlinku. Pro další uchování listy oddělte od stonků. Výjimkou je letnička bylinka majoránka, která se doporučuje sklízet celá. Pokud budete majoránku dále sušit, listy půjdou od stonku oddělit velice snadno.

Uchovejte své bylinky mražením, sušením nebo naložením do oleje.

Jedním z oblíbených postupů zazimování bylinek je sušení. Tento typ uchování bylinek se ale nehodí na všechny druhy. Sušení je vhodné pro majoránku, petržel, oregano nebo libeček. Při tomto typu uchování bylinek je vhodné listy nekrájet, ale ponechat je vcelku. Bylinka tak neztratí svoje aroma a chuť. Sušení se doporučuje ve stinné a suché místnosti. Poté bylinky skladujte v kořence, která má pevný uzávěr.

Mražení je další způsob uchování bylinek. Obrovskou výhodou tohoto způsobu uchování je aroma a chuť, kterou bylinka neztratí. Také postup je zcela jiný, než u sušení. V tomto případě se doporučuje bylinky před mražením nasekat a nasypat do plastových sáčků. Své bylinky si ale můžete také smíchat a vytvořit si tak směs do polévky, která bude chutnat skvěle. Do takové směsi jsou nejvhodnější lístky kořenové a kadeřavé petrželky v kombinaci s libečkem.

Dalším a neobvyklým způsobem uchování bylinek je naložení do oleje. Tento způsob je známý už ze starého Egypta, Řecka nebo Říma. Nejlepším olejem je olej za studena lisovaný, tedy olivový nebo slunečnicový. Postup při uchovávání bylinek je velice podobný jako u mražení. Bylinky nasekáte na malé kousky a vysypete do lahvičky z tmavého skla. Můžete použít i sklo čiré, lahvičku pak ale musíte uchovávat na temném místě. Bylinky se zalijí olejem, nejlépe v poměru 1:1. Je ale pouze na Vás, jaký poměr zvolíte. Bylinky s olejem utvoří vynikající chuť do 14 dnů. Jsou skvělé ve studené kuchyni, na různé zeleninové či těstovinové saláty.

Tag: Byliny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se