×
Hledat v našem blogu

Jak si zajistit vlastní úrodu ředkviček?

Ředkvičky patří u nás mezi hojně pěstovanou zeleninu. Právě brzy z jara je pro rané odrůdy akorát ten správný čas je zasít. Zajistit si tak můžete nejen jejich kvalitní úrodu, ale také vlastním přičiněním dostatečné množství vitamínů.

Malé dužnaté bulvičky nejčastěji červené barvy, tak zná ředkvičky snad každý. A také leckdo se pouští do jejich pěstování na vlastní zahrádce. Není to totiž nic tak složitého, jak by se snad někomu mohlo na první pohled zdát. Stačí si jen najít trochu času, spolehlivý zdroj kvalitních semen, vyčkat na tu správnou dobu a můžete směle začít.

Semena ředkviček je možné obecně začít vysévat do teplého pařeniště nebo skleníku již od poloviny února. Do venkovního záhonu, což do jisté míry závisí na klimatických podmínkách, lze pak začít vysévat tuto drobnou zeleninu přibližně od půlky dubna. Samozřejmě také existují odrůdy, s jejichž pěstěním není problém začít později, například v září. To záleží pouze na volbě a odhodlání každého pěstitele.

Ředkvičky jsou jednou z vůbec prvních zelenin každého roku. Nejlépe budou prosperovat na slunečném stanovišti. Nejvhodnější je pro ředkvičky lehčí, kyprá půda s dostatkem humusu a živin. Před samotným výsevem radí nejeden již zkušený zahrádkář půdu prokypřit a obohatit kompostem. Ten ji může nejen zlehčit, zároveň ale mikroorganismy, které kompost obsahuje, dopomáhají zeminu zahřívat. Myslet však musíme na to, že nadměrné množství dusíku ředkvičkám neprospívá, proto s kompostem opatrně.

Ředkvičky je nejoptimálnější vysévat do sponu 10 x 10 cm. Pozor si musíme dát na zbytečné a nežádoucí přehušťování rostlin, které by růst jejich bulviček omezovalo. Co se týče vlhkosti pěstebního substrátu, ten je vhodné udržovat pouze mírně vlhký. Právě na zavlažování do jisté míry závisí kvalita této drobné zeleniny. Mnohdy se zvláště začínajícím pěstitelům stává, že jim ředkvičky praskají, tento defekt je důsledkem nepravidelné zálivky. Mírnou vláhu tedy udržujeme soustavně. Mimo jiné tak zabráníme napadení rostlin dřepčíkem, který poškozuje listy.

Vegetační období ředkviček je krátké, přibližně 30–35 dní. Ředkvičky pak můžeme sklízet průběžně a dopřávat tak svému organismu spoustu prospěšných látek. Mezi ty, které obsahuje, patří například selen zabraňující stárnutí. Šťavnaté a mírně pálivé bulvičky jsou také bohaté na vitamín C, B, vápník nebo karoten, díky kterému pak na sluníčku daleko snadněji "chytnete bronz". Nejchutnější jsou nakrájené na tenké plátky, kterými se dá z i z obyčejného krajíce chleba s máslem udělat pochoutka.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se