×
Hledat v našem blogu

Pěstujeme saláty ze semen

Odrůdy salátu vhodné k předpěstování

K předpěstování se obvykle používá klasický hlávkový salát, ale existují i další odrůdy, které jsou pro takový postup vhodné. Jde například o salát římský, salát hlávkový, ledový, ale také štěrbák, roketu, endívii nebo mezunu. K předpěstování se naopak nehodí třeba kozlíček – polníček, který vyséváme rovnou na záhony.

Jak semena vysévat

Do připraveného truhlíku nasypeme vhodnou zeminu, kterou předem propaříme. Nejlépe je využít připravený substrát pro výsev semen z odborné prodejny. Zeleninu lehce přitlačíme. Semena vyséváme v řídkém sponu ne hlouběji než 2 cm pod povrch. Dbáme na to, aby teplota v místnosti se pohybovala kolem 18 – 20°C, aby zde byly dobré světelné podmínky a také přiměřeně zavlažujeme.

Sazenice salátu

Semínka vzejdou poměrně rychle, ale počítejme s tím, že přesazovat je můžeme až ve stádiu, kdy mají 4 až 6 listů, tedy asi za 4 týdny. To již je dostatečně silný i kořenový systém a rostlinky se rychle ujmou. Na záhony přesazujeme v době, kdy již nehrozí jarní mrazy, protože salát nesnáší pokles teploty.

Přesazujeme na záhon

Když jsou sazenice dostatečně silné, můžeme je přesadit na venkovní záhon. Sázíme ve sponu alespoň 25x25cm, aby se salát mohl dobře rozrůst. Dbáme na pravidelnou zálivku a odstraňování plevelů, případně zem kypříme, aby vláho mohla prostoupit až ke kořenům. Doba od vysazení salátu do sklizně trvá v průměru asi 6 týdnů, podle pěstebních podmínek jednotlivých salátů.

"

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se