×
Hledat v našem blogu

Pěstování kaktusů

Základní pravidla pěstování kaktusů:

Trpělivost - V zimě dopřát kaktusům klid. V létě dopřát kaktusům slunce. Šetřit se zálivkou.

Substrát - Dobrý substrát je alchymií a tajemstvím každého kaktusáře. Někdo do substrátu přidává kamínky, jiný antuku, další jehličí či mletou pemzu nebo perlit. Platí však, že zemina vhodná pro pěstování kaktusů by měla být především dostatečně propustná, s vhodným chemickým složením, tj. že by měla obsahovat všechny pro růst potřebné základní živiny. Substrát namícháme ze zahradní zeminy, hrubého písku a nejlépe i drobné kamenné drti (zrnitost 2­8 mm). Ta zajistí lepší propustnost substrátu a kořeny se v něm dokonaleji plošně rozloží. Poměr složek je přiměřený, 1/2 zeminy a 1/4 písku a 1/4 drti. Během jara a léta použijeme do každé třetí zálivky vhodné hnojivo.

Zálivka: Optimální interval zalévání je cca 4 – 5 týdnů. Zamezíme tím uhnívání kořenů a dosáhneme vzhledu rostlin, jež odpovídá jejich vzhledu v domovině. Jsou hustě trnité a mají plochý nebo široký vzrůst.

Teplota: Kaktusům vyhovují relativně nižší teploty pohybující se v rozmezí mezi 20 – 30 ̊C a v noci klesající co nejníže.

Přezimování: Optimální přezimovací teploty jsou cca 10­ -12 ̊C. Lze je zimovat na světle, nebo zcela beze světla. Poslední zálivku provedeme asi v polovině září. Kaktusy zimujeme naprosto vyschlé! Temné zimování má nevýhodu v tom, že, rostliny jsou odvyklé slunečním paprskům a po jejich vystěhování ven na jaře se snadněji spálí od sluníčka. Abychom tomu zamezili, musíme je do první zálivky a začátku růstu intenzivně stínit!

Tag: kaktusy

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se