×
Hledat v našem blogu

Prosinec v zahradě

Pokud nejsou mrazy a zem není promrzlá, zalévejte stálezelené dřeviny a jehličnany. Stálezelené dřeviny potřebují vody více, za mrazivého počasí často trpí suchem. Většinou přes zimu uschnou, než aby jim uškodil mráz.

Kontrolujte a doplňujte nastýlku u okrasných rostlin. Dobrým izolantem je sníh, toho je ale v posledních letech pomálu. Růže jsou choulostivé především v místě očkování. Zabezpečte je přihrnutím kompostu a zeminy. Bylinky jako je levandule, šalvěj nebo tymián přikryjte chvojím nebo netkanou textilií. Nastýlku můžete udělat i u vřesu, čerstvě vysazených cibulovin a choulostivějších trvalek.

Na zeleninových záhonech ještě rostou ozimé druhy zeleniny. Stále můžete sklízet natě z pažitky, naťové petržele, zimní cibule sečky, listy celeru, kadeřávku a pastináku. Sklízejte i poslední čínské zelí, kadeřavou a růžičkovou kapustu, zimní salát a špenát. Do truhlíku si můžete vysít řeřichu, kopr, kerblík či jiné bylinky.

Ze stromů odstraňujte suché listy, které mohou sloužit jako úkryt pro škůdce, a scvrklé plody, které mohou být zdrojem nemocí.

„Na záhonky nahrnujte sníh, kde poslouží jako ochrana před mrazem a zároveň bude rostliny zavlažovat."

Nezapomínejte na kontrolu uskladněných hlíz mečíků, jiřinek, begónií a dalších druhů hlíznatých rostlin. Většina jich nesnáší příliš vlhké a studené prostředí. Hlízy napadené plísní rozložte, vysušte a prostor vyvětrejte. Aby se houby a plísně nešířily, ty hlízy, které již nelze zachránit vyhoďte.

Podle potřeby občas mírně zalijte uskladněné balkónové květiny, aby neproschly.

Vysévejte pelargonie, které nechte rašit v teplých místnostech. Osvědčil se výsev do rašelinných bločků, jiffů, s nimiž se vzešlé rostlinky později přesadí do květináčů či truhlíků.

Vysévejte trvalky, které potřebují přes zimu přemrznout, a v květináčích je umístěte ven do země.

Nezapomeňte na svátek svaté Barbory (4.12.) utrhnout větévku ovocného stromu a vložit do vázy. Do Vánoc by měla vykvést.

Jestliže jste do květináčů včas zasadili cibulky okrasných cibulovin vhodných pro rychlení, můžete je začátkem měsíce umístit na teplé a světlé místo, aby narašily a již kolem Vánoc vykvetly.

Tag: zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se