×
Hledat v našem blogu

Hrachor, skočec a náprstník: krásné, ale jedovaté rostliny pěstované v zahradách (1)

Hrachor vonný (Lathyrus odoratus) je především oblíbená popínavá letnička, využívána především na dekoraci plotů. Vykvétá v rozmezí od června do září. Plodem je podlouhlý, jednopouzdrý, 6 až 10 cm dlouhý lusk otevírající se 2 chlopněmi, který obsahuje průměrně 6–8 kulovitých až podlouhlých semen. Semena jsou jedovatá, jelikož obsahují aminokyseliny. Otravu organismu by ovšem způsobila až dlouhodobá konzumace semen. Projevuje se celkovou slabostí, sníženou pohyblivostí končetin, v krajním případě může hrozit i smrt. Ze zvířat jsou na jedovatá semena hrachoru citliví především koně, ale i u nich se otrava projeví také až po dlouhodobé konzumaci. Planě rostoucí druhy hrachoru mají toxicitu minimální.

Skočec obecný (Ricinus communis) je v našich podmínkách pěstován jako jednoletá okrasná rostlina dorůstající ovšem výšky až 3 m. Má dekorativní, dlanitě dělené načervenalé listy. Zajímavé jsou i laty květů, v dolní části rostliny samčí, v horní části samičí, které se později mění na pukavé ostnité tobolky s velkými skvrnitými semeny, která jsou smrtelně jedovatá. Obsahují prudce jedovaté alkaloidy ricin a ricinin. Pro dítě je nebezpečné už 5–6 semen, za smrtelnou dávku u dospělého člověka se považuje požití 15–20 semen! Semena obsahují kolem 50 procent oleje hojně využívaného v technických odvětvích, proto je tato rostlina pěstována jako významná olejnina. Olej lze používat i k zevním kosmetickým účelům. Ricinový olej se pro užití v lékařství a farmacii čistí a zbavuje jedovatých látek varem a využívá se pak jako projímadlo. Otrava se projeví pálením v ústech, zvracením, průjmem, závratěmi, křečemi a poškozením jater i ledvin. Symptomy se ovšem mohou projevit až po 2–3 dnech! Pokud ovšem jedovatý skočec vysadíte pod okny, zaručeně odpudí hmyz.

Náprstník červený (Digitalis purpurea) je domácí druh, rostoucí na lesních světlinách v podhorských oblastech. Je velmi dekorativní a vzhledem ke své výšce a velikosti květů nepřehlédnutelný. Navíc z něj bylo vyšlechtěno mnoho zahradních odrůd a forem. České jméno náprstník je odvozeno od typického tvaru květů těchto rostlin, podobných náprstku. Podobně vznikl i latinský název – Digitalis – od slova digitus = prst. Názvem digitalis jsou obecně označované i výtažky z listů této rostliny obsahující látky, které ovlivňují činnost srdce (účinné jsou hlavně glykosidy digitoxin a digoxin). V přesně určených dávkách tyto přípravky slouží jako účinný lék na některé srdeční choroby, při nesprávném použití je to však vysoce účinný jed – to bylo známo (a hojně využíváno) již ve starověku, tento jed také často bývá nepostradatelnou rekvizitou v mnoha detektivkách.

Tag: zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se