×
Hledat v našem blogu

Bylinky, které vám pomohou chránit zeleninu před škůdci

Pokud nechcete používat na zahradě chemii, zkuste k zeleninovým záhonům vysadit bylinky, svým aroma odlákají škůdce, pomohou předcházet chorobám, některé podporují zeleninu v růstu a zlepšují chuť plodů.

K mrkvi a cibuli, ale i ke košťálovinám, salátům, okurkám a na záhony s celerem se hodí pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum). Bude-li lemovat záhony, ochrání zeleninu před padlím, jahodníky zas před plísní šedou. Růžím pomáhá před černou skvrnitostí.

Záhony s cibulí, pórkem, fazolemi, hrachem, salátem, mangoldem, červenou řepou, špenátem a celerem chrání heřmánek pravý (Matricaria chamomilla). Je aromatickou bylinkou, která výborně chrání před škůdci.

Mšice, housenky, slimáky, mravence a myši účinně odhání lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus). A jestliže vás obtěžuje pýr plazivý, lichořeřišnice pomůže s jeho vytlačením. Ochrání kedlubny, zelí, brambory i brokolici. Pochutnávají si na ní rádi plži, proto je výhodné vysadit ji k cuketám a dýním a mezi listovou zeleninu i špenát. Ve skleníku pomůže odpuzovat molice.

Dezinfikuje půdu a odpuzuje háďátko. Měsíček lékařský (Calendula officinalis), proto je ideální, aby byl v blízkosti brambor, které tento škůdce tak často napadá. Odpuzuje i mšice, housenky, slimáky a mravence. Před plísněmi chrání rajčata a okurky, zabraňuje růstu plevelů. Měsíček využijete i v domácí lékárně. Obvykle se z něj připravují esenciální oleje, tinktury či odvary ze sušených okvětních lístků, květy se přidávají i do čajových směsí, které často působí hojivým a uklidňujícím způsobem. Vnitřně se nejčastěji užívá ve formě čaje, odvaru či kloktadlaNa čaj použijte jednu vrchovatou lžičku měsíčku na 250 ml vody a vypijte 1 až 2 šálky denně, jestliže jej využíváte pouze jako prevenci. Jestliže bylinkou léčíte už konkrétní problémy, můžete množství vypitého čaje zvýšit na 3 až 4 šálky za den (dávkovat jej můžete klidně v průběhu celého dne po lžících). Na kloktadlo přijde jedna čajová lžička sušeného měsíčku na 100 až 150 ml vody a krátce se povaří, doba varu by neměla být delší než 2 minuty (to platí i při přípravě čaje, který můžete nechat také odstát). Odvar pak můžete využívat i vnitřně. Chcete-li ho použít na zevní obklady, doporučuje se ještě zvýšit koncentraci měsíčku dvakrát až třikrát. Na vnitřní použití si můžete připravit i tinkturu z měsíčku, na jejíž přípravu budete potřebovat 1 litr pálenky. V pálence necháte po dobu 14 dní louhovat měsíčkové květy, lahev by měla být postavena na slunci nebo v místnosti s teplotou přes 20 stupňů. Zevně lze měsíček používat ve formě oleje nebo masti. Mast vyrobíte ze 4 hrstí čerstvého měsíčku a 500 g sádla, kokosového oleje, olivového oleje, bambuckého másla nebo jiného základu pro výrobu domácí masti.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se