×
Hledat v našem blogu

Třešeň Inka – vypěstujte si v zahradě lampiónky

Mochyně peruánská, blízká příbuzná mochyně židovské, též nazývaná jako třešeň Inka, pochází z Peru a Guatemaly. Na světě roste mnoho druhů mochyní, ale na rozdíl od nich jsou bobule schované v lampioncích tohoto druhu jedlé a velmi chutné. Je to velmi dekorativní rostlina, jak listy, květy tak i plody.

V zemích s teplým podnebím, se pěstuje na polích jako nenáročná trvalka, ale v našich podmínkách ji pěstujeme jako letničku. Mrazivé zimní počasí by nepřežila. Rostliny mají široké rozložité lodyhy a srdčité listy, jejichž okraje jsou výrazně vykrajované, mají zvlněné, hnědavé žebrování a jemné ochmýření. Květy vyrůstají jednotlivě na dlouhých stopkách z úžlabí rozvětvených stonků a listů. Po odkvětu se jejich kalich zvětší a vytvoří obal „lampionek“. Lampionky jsou žlutobéžové barvy a plody uvnitř žlutooranžové velikosti větší třešně.

Sazeničky si předpěstujeme ze semen. Semena vyséváme v březnu až dubnu do truhlíku, mělce, max. 1 cm hluboko, protože jsou drobná. Semenáčky po vzejití přepícháme do kelímků nebo květináčků. Na záhon nebo velkých nádob je přesadíme po zmrzlých. Mochyni pěstujeme podobně jako rajčata. Vyžaduje humózní hluboké půdy s dostatkem závlahy a slunné stanoviště. Pro zajištění většího tepla okolo ní položíme černou netkanou textilii. Roste poměrně bujně, dopřejeme jí proto dostatek prostoru. Nakvétá v červenci a srpnu. Zaštipováním podpoříme rozkošatění a větší násadu plodů. Vděčná bude za pravidelné přihnojování. Plody sklízíme na podzim a uložíme je v chladu a suchu, kde vydrží i několik měsíců. Pokud nejsou před příchodem prvních mrazíků plody dozrálé, můžeme úrodu sklidit a nechat dozrát na okenním parapetu, případně přesadíme celou rostlinu do nádoby a plody sklidíme po dozrání doma.

Bobule mochyně peruánské mají osvěžující, pikantní, sladkokyselou chuť. Obsahují malé množství cukrů, pektiny, provitamín A a vitamín C. Mají významný obsah draslíku, fosforu a vápníku. Důležitý je obsah karotenoidu physalin, který působí močopudně a pomáhá při zánětech trávicího traktu a močových cest. Je známá jako detoxikační přírodní prostředek a hlavně jako přírodní prostředek pro léčbu dny a kloubních potíží. Konzumujeme je syrové, v ovocných salátech, můžeme z nich připravit vynikající marmeládu, pudink nebo zmrzlinu. Dušené je můžeme podávat s cukrem nebo medem jako pikantní přílohu k různým pokrmům nebo jako dezert.

!Pozor, nezralé bobule jsou nejen nechutné, ale obsahují jedovatý solanin, podobně jako zelená rajčata.

Tag: zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se