×
Hledat v našem blogu

Zahradničíte s dětmi?

O víkendech a prázdninách bývají děti často doma, na chatách nebo u babiček a dědečků. Skvělý způsob, jak malé nezbedy zabavit a vytvořit u nich pouto k přírodě, je kouzlo pěstování rostlin. Vyzkoušejte společné pěstování ze semínek, děti mohou sledovat vývoj od počátku a vyhodnocovat výsledky jejich vlastního snažení. Starší děti takto můžeme již učit poznávat určité bylinkyDěti se naučí, že tu „čerstvou“ zeleninu ze supermarketu si můžou vypěstovat i sami a nepotřebují k tomu ani zahrádku. Postačí i okenní parapet, na kterém se naše děti můžou doslova vydovádět.

Důležité je děti pro pěstování nadchnout. Potřebují vidět výsledky co nejrychleji, proto doporučujeme pro pěstování s těmi nejmenšími semínka řeřichy či salátů nebo fazole či ředkviček. Z okrasných rostlin doporučujeme velká semínka slunečnice, ale určitě zvládnou i pěstování krásných afrikánů, nádherně vonících hrachorů nebo levandulí, které na zahrádku přilákají pestrobarevné motýly.

Co tedy budeme k pěstování s těmi nejmenšími potřebovat?

Semena řeřichy můžeme vysévat na vatě v misce. Potřebujeme tedy vatové tamponky, které vyskládáme na misku. Na to nasypeme semínka řeřichy a zalijeme vodou. Misku se semínky umístíme na okno, aby rostlina měla dostatečný přísun světla. Tento jednoduchý způsob výsevu zvládneme již s předškolními dětmi.

Pro semínka afrikánů či jiných odrůd zeleniny doporučujeme koupit speciální substrát pro výsev a množení. Ten již obsahuje všechny důležité látky pro správný vývoj rostliny. Jako květináč zvolte pro děti např. kelímky z jogurtů, navíc je děti nerozbijí. Semínka se vloží jemně pod povrch substrátu. Zaznamenávejte pravidelně vývoj semínek a děti budou nadšené z jejich vlastních výpěstků.

Pořiďte malým zahradníků také dětské nářadí, které naleznete v nabídce pod tímto článkem. Pěstování a péče o rostlinky jim pak jistě půjde sama od sebe. Přejeme dětem mnoho úspěchů na poli pěstování.

K nadcházejícímu Dni dětí jsme si pro vás připravili pexeso, které si můžete vytisknou a strávit se svými ratolestmi den plný zábavy.

(Pozn. redakce: Pexeso ve standartní velikosti jednoduše zobrazíte pomocí pravého tlačítka myši.)

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se