Zejména v zimě, Vám Váš organizmus poděkuje za každou čerstvou zeleninu, potažmo vitamíny.

Zejména v zimě, Vám Váš organizmus poděkuje za každou čerstvou zeleninu, potažmo vitamíny.

Mají vysoký obsah velkého množství vitaminů, minerálů a enzymů, jejichž nedostatečným příjmem je naše tělo ohroženo především v zimě a v časném jaru. Pěstování microgreens je levný a hlavně jednoduchý způsob, jak obohatit stravu v tomto období. Nedostatek čerstvé kvalitní zeleniny mohou nahradit rostlinné klíčky a výhonky.

Ideální je konzumovat je syrové, tak aby se v nich nezničily cenné živiny, které obsahují, můžete jimi posypat namazaný chléb, či je hodit do salátu, v teplé kuchyni je přidáváme až po dokončení pokrmu. Osvěží nejen rizoto, ale i polévky.

Klíčit můžete obiloviny, luštěniny, olejniny i další různé plodiny. Ale pozor! Na microgreens i ke klíčení používejte pouze potravinářská semena, ne semena určená k výsevu – ta bývají chemicky namořená, nejlepší je použít plodiny v biokvalitě.

Klíčky můžete konzumovat po 3-5 dnech, výhonky po 10 až 14 dnech (závisí na druhu plodiny), ale např. slunečnice či sezam chutnají již po jednom dni klíčení, později hořknou, mladší klíčky jsou jemnější, ty více narostlé mívají kořeněnější chuť.

Pro začátečníky je vhodné mungo a mangold - snadno klíčí a výborně chutnají. K nakličování plodin se používá nakličovací miska, lehce se obsluhuje, umožňuje naklíčení několika plodin najednou a semenům poskytne ideální podmínky pro klíčení.

Microgreens se sklízí, až se plně rozvinou děložní lístky a začnou růst první pravé, i se stonkem ustřižením nad zemí. Jsou velmi křehké, šťavnaté a druhově různorodé, lze pěstovat téměř cokoli. Na okenním parapetu si tedy můžete namíchat barevně i tvarově pestrou paletu. Pozor ale - microgreens z pohanky jsou toxické!

K nejoblíbenějším nakličovaným plodinám z luštěnin patří fazole mungo, cizrna, čočka, fazole adzuki, z obilovin se ke klíčení hodí například oves, ječmen, špalda, pohanka a další, z olejnin se jedná např. o sezam, hořčičné semínko, slunečnici  a jiné, z ostatních plodin je ke klíčení vhodná např. vojtěška, řeřichaředkvička nebo pískavice.

Publikováno dne 2020-01-03 Zelenina 204
Štítek: Zelenina

Menu