Pěstujeme pórek neboli pór pravý

Pěstujeme pórek neboli pór pravý

Pórek (Allium porrum) je dvouletka pocházející z jižní Evropy a jihozápadní Asie. Řadíme ho do čeledi amarylkovitých a nejbližším příbuzným je česnek. Část rostliny ukrytá v půdě je kulovitá až vejčitá, nad zemí je tvořena robustním stonkem, který je schován za temně zelenými listy. V prvním roce vyroste nať a ve druhém roce kvete. Kvetoucí pórek je pro pěstitele nezajímavý, protože v tuto dobu již nemá zelenina tak dobrou chuť a chybí ji i konzumní vlastnosti.

Jsou vyšlechtěny odrůdy pórku s různě dlouhou vegetační dobou a tak můžeme tuto zeleninu sklízet prakticky od července až do března dalšího roku.

  • Letní pór - rychle roste, je vyšší, dorůstá do výšky až jednoho metru, delší je i jeho konzumní (vybělená) část; oproti zimnímu póru bývá tenčí, v průměru má kolem čtyř centimetrů; mezi oblíbené odrůdy pórku letního patří: Albos, Gigante Suizo, Golem, Starozagoski Kamuš (vegetační doba asi 150 dní).
  • Podzimní pór - odrůdy Elefant, Golem, Arkansas, Blizzard, Pollux (vegetační doba cca 200 dní).
  • Zimní pór - je kratší, ale silnější, průměr vyběleného stvolu přesahuje šest centimetrů; vyrývat jej můžeme od září a bez problémů může zůstat v zemi i přes zimu; snese i teploty okolo – 15 stupňů Celsia. Mezi oblíbené odrůdy pórku zimního patří: Titus, Tango (odolné vůči mrazům)

Pórek je velmi odolnou zeleninou, nevadí mu ani chladnější oblasti. Na půdu není nijak náročný, dobře se mu daří ve všech půdách, které jsou dostatečně hluboké, lehké a zásobené živinami a humusem. Chceme-li pór sklízet v červenci, musíme již v lednu doma zasít semínka a předpěstovat si sazenice, v dubnu je pak přesadíme na záhon a od července do září můžeme sklízet úrodu. Sazenice sázíme do hloubky alespoň 10 cm, do rýh vzdálených od sebe 30 až 40 cm. Přímý výsev semen na záhon je také možný, a to od začátku dubna do cca 50 cm vzdálených řádků. Vzešlé rostlinky vyjednotíme, aby zůstaly jen nejsilnější kusy.

Když sazenice povyrostou, přihrnujeme k nim kopečky zeminy, čímž zajistíme co nejdelší vybělenou část. Pórku zajistíme pravidelnou a vydatnou zálivku a neškodí mu ani přihnojování plnými hnojivy, jako je cererit či superfosfát. Záhon přikryjeme netkanou textilií, abychom zamezili výskytu vrtalky pórové. Textilie však být dostatečně volná, aby se pod ní rostliny netísnily a měly dost prostoru k růstu. Po obvodu ji zahrneme zeminou, aby se pod ní mouchy nedostaly. Z letního póru fólii sundáme na konci června, ze zimního pak koncem září.

Pórek je dietní zelenina. Je bohatý na vitamíny (C, E a B3 – karoten), vlákninu a minerální látky, především draslík, železo, mangan, selen, vápník a fosfor. Zelená listová část má nejvíce zdraví prospěšných látek, proto je dobré zpracovávat pórek celý. Obsahuje niacin a další významnou složkou jsou sirnaté silice, které napomáhají trávení a povzbuzují chuť k jídlu. Pomůže při nadýmání a zácpě. Má močopudné účinky, jeho konzumace se proto doporučuje při léčbě revma, dny a při snižování cholesterolu. Příznivě působí také na cévní a trávicí soustavu a podporuje mozkovou činnost. Rovněž ovlivňuje činnost imunitního systému a pomáhá hojení ran - má protibakteriální, protivirové i protikvasinkové.

Publikováno dne 2019-07-04 Zelenina 89
Štítek: Zelenina

Kategorie našich článků

Vyhledávání v našich článcích

Menu