×
Hledat v našem blogu

Před zimním odpočinkem si pěkně protáhneme tělo prací na zahradě …

Poměrně krásný a teplý podzim nám dlouho nepřipomínal, že se blíží zima, ale najednou se udělalo pošmourno, fouká studený vítr a do lezavého počasí se nechce ani domácím mazlíčkům. Pokud jste nechali podzimní úklid zahrady na poslední chvíli, je nejvyšší čas začít.

Než opadá všechno listí ze stromů, hrábě ani neuklízejte. Listí dávejte v menších vrstvách na kompost a promíchejte ho s již zetlelou spodní vrstvou. Listí můžete použít také jako nastýlku choulostivých rostlin a pro ochranu kořenů ovocných stromů. Aby se nerozlétalo po celé zahradě, je vhodné ho promíchat s těžším materiálem, který zároveň dodá stromům na jaře živiny. Nastýlka by měla být hlavně po obvodu koruny, ne přímo na kmeni stromu.

Jestliže jste již brzy na podzim zastřihli jehličnany a větve si ponechali, vytvoříte z nich ideální ochranu skalky a choulostivých rostlin - jehličnaté větvičky zajistí ochranu proti mrazu, přitom ale pod sebou nebudou zbytečně zadržovat vlhkost. Pokud napadne mokrý sníh, z větví jehličnanů - smrků, jedlí a borovic je potřeba ho setřást, aby se nepolámaly. Více choulostivé jsou jalovcetúje a tisy, ty se mohou pod tíhou sněhu rozklesnout. Před zimou je vhodné je tedy svázat, aby je sníh nerozčísl a trvale jim nepoškodil tvar. Pokud stále nemrzne, je ale listopad i vhodnou dobou pro výsadbu jehličnatých stromů.

Kořenovou zeleninu můžeme stále sklízet. Zimní mrkev a celer, ukládáme buď do pískového lože ve sklepě, nebo je zpracujeme a uložíme na zimní období třeba do mrazničky. Podobně naložíme s posledním hlávkovým zelím - nakrouháme je a naložíme, abychom měli celou zimu zásobu domácího kyselého. Probírkou sklízíme mrazuvzdornou růžičkovou kapustu, pórek, kadeřávek. Po celou zimu můžeme sklízet také špenátpolníček a petrželku, chráníme je však před mrazem překrytím netkanou textilií. Netkanou textilií můžeme přikrýt i pozdní podzimní výsevy - ranou karotku, kořenovou petržel, ředkvičky i salát, pod textilií naklíčí a na jaře rychle vyrazí. Nejsou-li mrazy, lze vysazovat a přesazovat jabloně, hrušně, třešně i slivoně. Všechny dřeviny, užitkové i okrasné, potřebují před zimou důkladně zalít, nezapomeňte na to.

Jakmile přijdou první mrazíky, je po posledních květech chryzantémjiřinek i růží. Chryzantémy zastřihneme nízko nad zemí, jiřinky vyryjeme a oschlé hlízy uskladníme v tmavé chladné místnosti pro příští rok. Růže nyní potřebují trochu více péče. Záhonové růže sestřihneme a přihrneme k nim kopeček zeminy, aby byl překryt krček, ten je na mráz nejchoulostivější. Stromkové růže v místě naroubované koruny obalíte slámou, kterou ještě překryjete fólií, nebo stromek opatrně ohnete a celou korunku až po krček zahrabete do země a zatížíte, aby se nevzpřímil, u starších kmínků použijete samozřejmě první variantu, abyste je nezlomili. Ochranu kmenů potřebují i jiné okrasné dřeviny, nejen proti mrazu, ale také proti okusu zvěří.

Okrasné trávybambus a některé trvalky, které si zachovávají listy, na podzim nestříháme – suché listy poskytují ochranu středu rostlin, ze kterého na jaře vyrazí nové zelené přírůstky.

"

Tag: zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se