×
Hledat v našem blogu

Tradiční trvalka venkovských zahrad - orlíček zahradní

Ideální nenáročná trvalka do zahrady, která se množí sama, zakrátko vytvoří zajímavé kvetoucí kompozice přírodních tvarů. Podle kultivaru kvete v různém období od dubna až do října složenými květy nejrůznějších odstínů s nápadnou ostruhou. Vybere si každý - drobné odrůdy jsou vhodné do skalky, střední do okrasných záhonů a rabat a vysoké druhy skvěle vypadají jako ostrůvky v trávníku, na břehu jezírek nebo v popředí jehličnanů.

Orlíček (Aquilegia) řadíme do čeledi pryskyřníkovitých. Rostlina tvoří vzpřímené trsy s větvenými lodyhami a trojlaločnými listy. Dorůstá do výšky 45–80 cm, v závislosti na druhu. Najdeme je i ve volné přírodě – modře a bíle kvetoucí, výjimečně růžově, a to od dubna do června. Ty zahradní září v mnohem širší barevné paletě, mohou být bílé, růžové, žluté, fialové, modré, oranžové a červené, vícebarevné, zpravidla kvetou později, až od poloviny léta.
 
Orlíček dává přednost slunnému, případně polostinnému stanovišti, mírně vápennému, s běžnou vláhou. Vysoké druhy, aby prospívaly dobře, potřebují propustnou, humózní zeminu.

Semínka vyséváme na jaře a na podzim pak vzrostlé sazenice vysadíme na záhony na vzdálenost asi 50 cm. Rostliny pokvetou na jaře a v létě. Z raných výsevů pokvetou rostliny již prvním rokem, později vyseté vykvetou až napřesrok, ale o to bohatěji. Výdrž rostlin je nejvýše pět let. Půda by neměla nikdy zcela vyschnout. Rostliny se sami vysemeňují a kříží se mezi sebou. Starší rostliny nesnášejí přesazování. Ze škůdců orlíčky napadají především mšice, které dokážou obalit celé květy, včas proti nim zasahujeme. Mladé rostliny milují slimáci a housenky.
Kokardy, vytrvalé kvetoucí krásky

Kokardy jsou vysoké kvetoucí krásky, které vybízejí k řezu do vázy. Kvetou tak bohatě, že si můžete dopřát kytici ve váze i je obdivovat v záhonu.

Kokardy (Gaillardia) jsou rodem pocházejícím z Ameriky, do Evropy byly přivezeny spolu s bramborami nebo lilky. Od žluto-oranžovo-červené barvy okvětních plátků s hnědým až černých středem je odvozeno jejich anglické jméno – indian blanket – je inspirováno, barevností přikrývek mexických či peruánských indiánských kmenů. V Evropě se zahradníci šlechtěním kokard začali zabývat až v 18. století. Rostliny se staly oblíbenou květinou francouzských a později anglických zámeckých zahrad, v 19. století se rozšířily po celé Evropě. Kokard existuje několik desítek druhů.

Nejznámějším zástupcem je asi kokarda osinatá (G. aristata), trvalka, která na jednom místě přežívá jen tři až pět let. Už během prvního roku po výsadbě vytváří rozrostlý trs, bohatě kvetoucí květy podobnými kopretinám, jednoduchými, o to však zajímavějšími barevností i nápadnou velikostí. Kokardy milují slunce a dobře propustnou půdu, nesnášejí podmáčení a přílišné zalévání. V těžké půdě porostou také, ale pravděpodobně nepřežijí do dalšího roku, protože nepříjemné je pro ně hlavně zimní podmáčení. Na takovém stanovišti je třeba rostlinu po odkvětu prvních květů radikálně sestřihnout, aby vytvořila do podzimu nové bazální listy, díky nimž pak zimu přečká snáz. Kokardám se bude dobře dařit i ve skalkách, kde mají zajištěnu štěrkopískovou drenáž mezi kameny. Odkvetlé květy v každém případě odstraňujte, podpoříte tak tvorbu dalších poupat. Původní kultivar má květy dvoubarevné, uvnitř červené a na okrajích žluté (např. odrůda KOBOLD, BREMEN).

  • U odrůdy MONARCH STRAIN převládá žlutá barva a červenohnědý je pouze střed plátků.
  • Odrůda ORANGES AND LEMONS má oranžový střed s jasně žlutými okraji.
  • Odrůda SUNBURST ORANGE ´Granoran´, s velkými zlatožlutými květy s oranžovým středem připomíná pomeranč.
  • Odrůda červené kokardy je BURGUNDER - středně vysoká s jasně červenými až vínovými květy, vhodná také k řezu do vyšších váz.

Do letničkové výsadby je vhodná jednoletá kokarda sličná (spanilá) (G. pulchella). Od výše zmíněných trvalek se na první pohled liší hlavně vzrůstem, lodyhy s květy jsou až 80 cm vysoké. Právě z tohoto druhu byly zejména křížením s velkokvětými kokardami osinatými a G. aestivalis s trubkovitými kvítky v okvětí vypěstovány plnokvěté hybridní odrůdy široké palety barev.

"

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se