×
Hledat v našem blogu

Lilie, královny letních záhonů

Květy jejich různých druhů a odrůd nás mohou těšit od května až do října. Můžeme být okouzleni krásou jak botanických druhů lilií ve volné přírodě, tak nespočetnými kříženci pěstovanými jako okrasné rostliny v zahradách a parcích.

Lilie vysazujeme jak do trvalkových záhonů, tak jako solitéry i jako doplňkové rostliny k různým výsadbám okrasných dřevin. Zakrslé druhy jsou velmi atraktivním doplňkem skalek. Lze je pěstovat i v květináčích. Velice oblíbené jsou též jako řezané rostliny do vázy.

Jak na jejich pěstování?
Rostliny vyžadují neutrální až mírně kyselou (některé však tolerují či přímo vyžadují i vápenitou, záleží na druhu), vzdušnou, výživnou půdu (vhodná je například směs zahradní zeminy, kompostu, rašeliny a písku v poměru 1:1:2:2).

Podloží musí být propustné či vylepšené důkladnou drenáží. Dobrá propustnost substrátu je důležitá, lilie totiž přemokření nesnášejí. Zemina by měla být stále mírně vlhká, ne však trvale mokrá. Liliím však neprospívá ani dlouhotrvající sucho. Na léto je vhodné lilie mulčovat (kůrou, štěpkou apod.), což i za velkých veder zabraňuje příliš rychlému vysušení půdy. Půdu před výsadbou nehnojíme čerstvým hnojem, mohl by zadržovat v okolí cibulí příliš vody. Při nové výsadbě přidáváme do substrátu kvalitní, dobře vyzrálý, výživný kompost. Stanoviště by mělo být slunné až pohostinné. Lilie jsou mrazuvzdorné, přesto je ale dobré na zimu je ochránit zakrytím nastýlkou. Cibule by mohlo v zimě ohrozit dlouhodobé přemokření zeminy při tání sněhu. Choulostivější odrůdy je na zimu lepší vyndat ze záhonu a přechovávat je na chladném místě ve vlhké směsi rašeliny s pískem.

Ze škůdců si na liliích smlsne brouk chřestovníček liliový, jehož larvy okusují poupata a listy, moucha vrtalka liliová do poupat klade vajíčka, ze kterých se líhnou asi 3 mm velké larvy, jež poupata zevnitř vyžírají, šupiny cibulek poškozují třásněnky, mšice sají na listech, poupatech i květech. Ochranou je chemický postřik příslušnými insekticidy, případně zdravotně nezávadnými přípravky na bázi olejů.

Z chorob lilie ohrožují hlavně různé plísně a hniloby, nejčastěji jsou to plíseň šedá a hniloba cibulek, způsobená nadměrnou vlhkost, ochranou jsou postřiky protiplísňovými přípravky a zajištění přiměřené zálivky a dobrého odvodu nadbytečné vody. Rostliny mohou napadat i virové choroby, což se projevuje různými barevnými změnami na listech a květech, deformacemi a celkově slabším růstem rostlin. Ty bývají ale bohužel neléčitelné.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se