×
Hledat v našem blogu

Pestré kombinace letniček v truhlících

Zkuste letos oživit okna a balkóny i jinými druhy květin než tradičními muškáty a petúniemi. Experimentujte truhlíky osazenými vícero druhy různých letniček, dočkáte se překvapující podívané, pestrých barev, využít můžete i rozdílných výšek rostlin, či rostliny kombinovat do jednoho barevného tónu. Škála použitelných rostlin k vysazení je široká a fantazii se meze nekladou.

Pokud budete kombinovat více druhů, dejte pozor na to, aby rostliny měly podobné nároky na pěstování. Jinak lze v truhlíku pěstovat téměř všechny kvetoucí letničky, které nejsou příliš vysoké. Kombinovat je můžete samozřejmě i s klasickými petúniemi či pelargóniemi, nechcete-li se jich úplně vzdát.

  • Bacopa (Sutera cordata)

Rostlina ideální do závěsných košíků, její dlouhé výhony s drobnými, neustále dokvétajícími bílými kvítky přepadají přes okraj. Substrát nikdy nenechte úplně vyschnout. Můžete ji zkusit nechat přezimovat, podobně jako třeba muškáty, na chladném a světlém místě.

  • Milion bells - Kalibrachoa (Calibrachoa x hybrida)

Petúniím podobné, drobné květy obsypávají dlouhé šlahouny rostliny. Efektní je více rostlin odlišných barev sesazených a prolínajících se v jednom truhlíku.

  • Osteospermum (Osteospermum eclonis)

Původem pochází z jižní Afriky. Ideální dominanta do truhlíku, kterému vévodí fialové nebo růžovobílé tóny. Rostlina miluje slunce a nesnáší přemokření, ale substrát by neměl nikdy úplně vyschnout.

  • Tymofila (Thymophila tenuiloba

Letnička rostoucí bochánkovitě, má jemně stříhané listy příjemně vonící po citronu. Pokud ji vysadíte k okraji truhlíku, přepadají šlahouny rostliny přes jeho okraj. Neúnavně kvete stále novými, jasně žlutými kvítky podobnými sedmikráskám. Zemina by měla být s vyšším obsahem vápna. Pozor na trvalé přemokření substrátu, které by mohlo rostlinu zahubit, občasné proschnutí substrátu nevadí.

  • Ostruhatka (Diascia barberae)

Má něžné růžové kvítky podobné hledíkům, její jemné výhony zjemní kompozici každého truhlíku. Na pěstování nenáročná, poroste na plném slunci i v polostínu.

  • Vitálka (Sanvitalia procumbens)

Poléhavě až převisle rostoucí letnička. Má drobné žluté kvítky s černým středem. Je pěstitelsky nenáročná.

  • Vějířovka (Scavola aemula)

Svým převislým růstem je ideální do závěsných nádob. V truhlíku nic nezkazíte kombinací s bílými, žlutými i fialovými letničkami. Snese plné slunce, maximálně polostín, vydatně ji hnojte a zalévejte.

Krásné jsou také například balkónové kopretiny nebo plaménky(floxy). Každého překvapíte, zvolíte-li do kompozice zdánlivě ""netruhlíkovou"" letničku, jakou jsou slunečnice, vyberete-li nízké, dekorativní a větvené odrůdy, bude se jim dařit.

Tag: zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se