×
Hledat v našem blogu

Oživte po zimě mírně unavený trávník

Zejména po zimě je nutné přivést trávník opět do odpovídajícího stavu. Je-li stav trávníku opravdu zoufalý, vyplatí se rozhodnout pro jeho celkovou „rekonstrukci“.

Kromě nerovností, krtinců a houbových chorob se na trávníku po zimě projevuje zejména nevyrovnaná výživa, ale i další neduhy.

Krtince
Hlínu z krtinců rozhrňte a do otvorů opět doplňte zeminu s přídavkem křemičitého písku. K tomuto účelu nepoužívejte písek kopaný, který obsahuje jílové částice. Křemičitý písek dobře propouští vzduch i vodu a při vertikutaci se postupně zapraví do vrchní vrstvy půdy a tím ji i odlehčí. Na holá, nezapojená místa v trávníku dosejte osivo.

Vertikutace
Pokud na trávníku v březnu neleží vrstva sněhu, je to ideální doba na vertikutaci, jakmile oschne vrchní vrstva půdy. Provádí se buď pomocí vertikutačních hrábí, na větších plochách je však lepší využít výkonného vertikutátoru.

Skvrny na trávníku
Na trávníku se po zimě většinou projeví nevyrovnaná výživa ve formě skvrn. Po vertikutaci je vhodné trávník pohnojit. Na hnojení vybírejte vždy hnojivo určené pro dané období, v tomto případě pro jarní hnojení. Během jednoho až dvou týdnů by měl trávník začít dostávat do kondice.

Zásah proti plevelům
Do okrasných nebo zátěžových trávníků plevel rozhodně nepatří. Koncem jara proveďte tedy chemickou nebo mechanickou cestou zásah proti širokolistým plevelům.

Je-li trávník poškozen z více jak padesáti procent, je nejlépe jej obnovit celý.

Okrasný trávník vyžaduje dostatek času na péči, bez pečlivé údržby ho neudržíte v perfektním stavu. Kromě pravidelného častého sečení, zálivky a hnojení vás bude čekat jednou nebo dvakrát ročně vertikutace a pravidelné odplevelování, občas nutné dorovnání terénu a jiné zásahy. Je-li váš čas drahý, zkuste to s bylinným trávníkem nebo květnatou loukou. Takovýto porost je odolný vůči suchu i sešlapu, kromě trav se zde vyskytují i dvouděložné druhy, mezi kterými bývají zastoupeny i léčivé rostliny, není třeba ho často sekat, nemusíte hnojit ani stříkat proti plevelům.

Tag: zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se