
Sasanka vábná White Splendour - Anemone blanda...

Pepř dlouhý je pnoucí rostlinou původem z deštných pralesů Indie a Indočíny, kde roste do nadmořské výšky až 800 m.n.m. Tradičně se využívá v ájurvédské medicíně pro zrychlení metabolismu, podporu trávení a zvýšení chuti k jídlu.
Rostlina dorůstá výšky až 3 metrů a plodí tenké, válcovité plody, které jsou složené z mnoha drobných zrníček.
Nezralé sušené plody se používají jako koření. To má chuť podobnou chuť jako černý pepř, avšak je mnohem ostřejší.
Výsev:
Semena lze vysévat po celý rok, protože pepřovník se v našich podmínkách pěstuje pouze jako pokojová rostlina.
Semena se překryjí tenkou vrstvou propustné zeminy. Doporučuje se použití výsevního substrátu nebo přepařené zeminy smíchané s pískem nebo perlitem, v ideálním poměru 2:1:1 (rašelina, zemina a písek).
Doba klíčení je několik týdnů či měsíců, klíčení je nepravidelné. Květináč by měl být umístěn na světlém a teplém místě bez přímého slunečního záření, a zemina musí být stále vlhká.
Rostlině prospívá také vysoká vzdušná vlhkost (70–80%), a proto je vhodné použít minipařeniště.
Pepřovník se nejlépe pěstuje na teplém místě s teplotou mezi 25–30 °C. Preferuje rozptýlené světlo a je třeba jej chránit před přímým sluncem.
Zalévání by mělo být pravidelné, a hnojení by mělo probíhat 2–3x měsíčně od jara do podzimu.
Rostlina rovněž ocení pravidelné rosení.
V zimě lze rostlinu přesunout do chladnější místnosti s minimální teplotou 12 °C, přičemž je třeba omezit zálivku a hnojení.
Pepřovník, jako popínavá rostlina, potřebuje podporu pro svůj růst.
Nejdříve se, prosím, přihlašte
Přihlásit se
Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží
Přihlásit se