
Cibule sazečka Birnformige - Allium cepa -...

Šťavel růžový - Oxalis deppei - prodej...

Ořešák černý je listnatý strom, jehož původ bychom našli v Severní Americe.
Je oblíbený především pro chuťově výborné ořechy a velmi dobou kvalitu dřeva.
Každým rokem vyroste o 30–60 cm. Celkově dorůstá úctyhodných výšek v rozmezí 20–40 m.
Po pár letech od výsadby začíná plodit hnědočerné ořechy se silnou skořápkou. Průměr je asi 4–5 cm, na povrchu jsou plody hrubé a vyznačují se typickým mýdlovým aroma.
Lze ho všestranně využívat a má celou řadu přínosů. Jedná se však o invazní druh.
Využívá se především díky dřevu (stavebnictví) a ořechům (gastronomie), ale je známý díky potenciálním protizánětlivým a protinádorovým účinkům.
Výsev:
Semena ořešáku je třeba před samotným výsevem stratifikovat. Ořechy vložte do vlhkého písku nebo rašeliny a uložte je na 2–3 měsíce do chladu, kde teplota nepřesahuje 4°C.
Po stratifikaci semena vysejte do připravené půdy na konečné stanoviště, a to do hloubky 3–5 cm. Semena lze vysévat buď v řádcích nebo rovnoměrně v rámci celé připravené plochy. Substrát udržujte stále vlhký, ale pozor na přemokření. Semena potřebují ke klíčení dostatečnou a především stálou teplotu a vlhkost.
Doba klíčení je nepravidelná, může trvat 1 týden, ale i až 3 měsíce.
Po vzejití semenáčků zabraňte růstu plevele, který by mohl konkurovat ořešákovým semenáčkům o světlo a živiny. Semenáčky je třeba chránit před zvěří ochrannými sítěmi nebo zábranou. Pravidelně odstraňujte slabé nebo poškozené stromky, aby zbylé měly dostatek prostoru a světla pro růst.
Stanoviště volte slunečné s bohatou, výživnou půdou, kterou je obohacená kompostem. Zálivku dodržujte pravidelnou.
Rostlina začíná plodit po několika letech od výsadby.
Nejdříve se, prosím, přihlašte
Přihlásit se
Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží
Přihlásit se