
Lilie královská bílá - Lilium regale album -...

Celer Merlin je raná odrůda řapíkatého celeru s tmavě zelenými, vzpřímenými listy a silnými, světlými řapíky.
Vyniká atraktivním vzhledem a vysokým výnosem.
S výsadbou je ideální začít od poloviny května, kdy už nehrozí mrazy. Sklizeň je možná zhruba za 80 dní a probíhá od léta do podzimu.
Merlin je odolný proti vybíhání do květu i vůči septorióze.
Hodí se pro přímý konzum i zpracování.
S předpěstováním semen musíme začít již v únoru. Semena vyséváme do perlitu či substrátu pro výsev, kde je necháme klíčit 2–4 týdny při teplotě 15–20 °C. Rostliny můžeme dvakrát přesadit. Poprvé do sponu 2 x 3 cm, podruhé jim zkrátíme kořínky o 1/3 a přesadíme je do sadbovačů.
Ven rostlinu přesazujeme v době, kdy je venku dostatečné teplo (ideálně druhá polovina května). Je možné nechat rostlinu zvykat na chladnější počasí tím, že před přesazením ji přes den umístíme ven. Celer nesnese teplotu pod 10 °C, místo bulvy by rostlině rostl květ a nedočkali bychom se tedy úrody. Po přesazení můžeme rostliny překrýt netkanou textilií.
Rostlinu umisťujeme na slunečné stanoviště s hlinitou humózní půdou. Celer patří mezi rostliny velmi náročné na živiny a obsah vápna v půdě. Půdu musíme přihnojovat např. hnojivem na kořenovou zeleninu. Kvůli zvýšenému riziku chorob a škůdců celer nevysazujeme na stanoviště po kořenové zelenině, naopak vhodnou předplodinou jsou luskoviny, brambory nebo plodová zelenina.
Ideální spon je 40 x 40 cm.
Menší bulvy celeru můžeme sklízet již během července, hlavní sklizeň je až v září. Celer je vhodné skladovat očištěný od kořenů v písku na chladném míste např. ve sklepě. Listy celeru můžeme sušit nebo zamrazit, tím si zachovají své aroma.
Nejdříve se, prosím, přihlašte
Přihlásit se
Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží
Přihlásit se