×
Hledat v našem blogu

Proč kopřiva pálí? A jak ji využít?

Kopřiva patří do čeledi kopřivovitých. Jedná se o vytrvalou, až dva metry vysokou rostlinu s přímými, dutými lodyhami. Lodyhy jsou vyzbrojeny žahavými chloupky (trichomy), které obsahují směs histaminu, acetylcholinu a serotoninu. Chloupky kopřivy se snadno ulomí, zachytí v pokožce a právě obsažené složky v nich mohou za to, že kopřiva pálí. Histamin podráždí kůži, acetylcholin vyvolá pocit pálení a serotonin zvýší účinnost obou předchozích. Od června do října se v úžlabí listů objevují drobné nazelenalé květy. Nejčastěji se šíří pomocí podzemních výběžků.

A jak tedy kopřivu využít?

Tam, kde je půda úrodná, dostatečně vlhká a bohatá na fosfáty a dusík se kopřivám obzvláště daří. Jedná se o složky které jsou důležité pro zdravý vývin okrasných i užitkových rostlin.

Mladé kopřivy jsou lapačem na mšice. Ty by se jinak zabydlely na okrasných rostlinách či na vaší zelenině. Mšice sají z rostlin šťávy a tím zpomalují jejich růst, což se při jejich přemnožení mnohdy i hodí. Kopřivové porosty jsou domovem pro slunéčka, která zde kladou vajíčka a dle jsou kopřivy hlavním zdrojem potravy pro housenky mnoha druhů baboček i jiných motýlů.

Dospělé kopřivy obsahují velké množství dusíku a tak z nich můžete připravit posilující přípravek na hnojení rostlin. Kopřivy nařežte, vložte do velké nádoby, něčím je následně musíte zatížit, zalije je vodou a 3–4 týdny nechte louhovat. Koncentrát řeďte v poměru 1:10 s vodou. Rostliny roztokem zalévejte nebo použijte jako postřik na list. Posekané kopřivy můžete promíchat s ostatním materiálem v kompostu a kopřivy se tak uplatní jako urychlovač. Dále mohou poskytnout bakteriím urychlujícím tlením energii.

Listy i kořeny kopřiv mají barvící účinky. Využívají se ve farmacii a kosmetice k léčení kožních onemocnění a výrobě deodorantů.

Kopřivový čaj pomáhá při astmatu a senné rýmě, k uvolnění svalstva a detoxikaci organismu. Několik lístků přelijte vroucí vodou a nechte louhovat. Jakmile tekutina lehce zezelená, lístky vyndejte, jinak bude čaj moc hořký. Můžete přidat med nebo citron.

V kuchyni ji lze využít jako náhradu špenátu, přidává se i do salátů nebo nádivky, nebo z ní můžete uvařit i výbornou polévku.

Tag: Byliny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se