×
Hledat v našem blogu

Pěstování eukalyptu není náročné

Některé druhy eukalyptu se úspěšně aklimatizovaly na středomořském pobřeží, např. v Portugalsku nebo na severu Afriky. Často se vysazují kvůli dřevu, ať už na výrobu papíru nebo k použití ve stavebnictví.

V příznivých podmínkách vyroste blahovičník až 10 m za rok. Pěstujeme-li ho jako okrasnou rostlinu, musí se zastřihovat, aby nám „nepřerostl přes hlavu“. Eukalyptus můžeme vypěstovat ze semen.

Vyséváme je nejlépe v období jara, ale není to podmínkou. Na půdu nejsou nijak náročné, nesnášejí jen překyselené, zasolené a těžké jílovité půdy. Stačí běžný substrát pro pokojové rostliny. Semena vysejeme jednotlivě na povrch substrátu ve vzdálenosti cca 5 cm, poté mírně utlačíme. Nezasypáváme. Přesazujeme jakmile dosáhnou rostlinky výšky min. 6 cm. Při přesazování je nutno dát pozor na kořenový sytém rostlinek. Substrát se semínky je dobré udržovat stále vlhký, nejlépe pokud vytvoříme pařeniště s přístupem vzduchu. Pozor dáme na přemokření substrátu! Mladé rostliny zaštipujeme, aby se bohatě větvily. Rostlině se bude nejlépe dařit na rozptýleném světle nebo na západním, případně východním okně. Při nedostatku denního světla vytváří dlouhé, slabé, řídce olistěné výhonky.

Přes léto by zálivka měla být vydatná, rostlina nesmí vyschnout, ale škodí jí i trvalé přelití. Rosení není nezbytné. V zimě zálivku omezíme. Hnojíme každé dva týdny, od dubna do srpna, komplexním minerálním hnojivem pro pokojové rostliny. Přesazujeme po 2 až 3 letech, a to na jaře do směsí drnovky a kompostové či listové zeminy, doplněné o říční písek. Při přesazování dáme pozor, abychom neporušili kořeny. Přes léto můžeme eukalyptus umístit na balkon či zahradu, na slunném místě však mívá větší potřebu vody.

Díky silicím obsaženým v listech má eukalyptus pozitivní účinky na dýchací ústrojí. Využívá se k léčbě zánětu průdušek, vedlejších nosních dutin, kašle či nachlazení. Svědčí i astmatikům. Obsahuje množství cineolu, který se v kosmetice a lékařství používá k dezinfekci. Silice z eukalyptu se zároveň pro svoji vůni využívá i při výrobě parfémů a různých esenciálních olejů.

Tag: strom
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se