×
Hledat v našem blogu

Blíží se čas babího léta, jak se postarat o květiny?

Vytrvalé okrasné květiny jsou odolné vůči mrazům a kvetou téměř do zimy, ty ostatní musíte včas uschovat. Letničky odkvétají a na záhonech se začínají vybarvovat pozdně kvetoucí trvalky jako např. vytrvalé podzimní slunečnice, zástupci rodů Aster, chryzantémy a okrasné trávy. Pozdní trvalky mohou ohrožovat houbové choroby, o které není v deštivém podzimu nouze. Proti houbovým chorobám, lze využít různé postřiky.

Náš tip:

Před likvidací letniček na kompost skliďte jejich semena.

První mrazíky se podepíší především na těch druzích letniček, které v listech, stoncích a květech obsahují více vody. Přestože mají i na podzim nasazeny spousty poupat, díky chladnějším nocím se neotevírají tak hojně a rychle jako v létě. Bez obav lze na kompost vynést begonie, aksamitníky (afrikány), jednoleté astry nebo cínie, pozor však na letničky, které se rozmnožují samovýsevem, např. měsíčky a hledíky. Jejich semena v půdě přezimují a na jaře začnou klíčit. Stejně tak i stínomilné lobelky odolávají mrazu a objevují se počátkem nového léta na místech 1–2 let starých výsadeb. V dalším roce může také vyrůst semeno skočce, slunečnic, mirabilis jalapa. Samovýsevné schopnosti lze však také využít. Rostliny nechejte vysemenit v místech, kde si v příštím roce přejete jejich růst.

Trvalky je před příchodem mrazů potřeba přikrýt, udělejte tedy nastýlku z chvojí, slámy nebo listí, pomoci může i bílá netkaná textilie. Rostliny, jako např. jiřiny, gladioly, kany a další, které nesnesou mrazy je potřeba včas uložit do tepla.

Po prvním mrazíku jiřiny seřízněte asi 10 cm nad zemí, označte si je cedulkou (výška a barva) a poté je opatrně, abyste nepoškodili křehké hlízy, vyrýpněte. Hlízy očistěte od hlíny a nechte oschnout na slunci, asi na týden je uložte do míst, kde je sucho a teplota do 20 °C. Jiřiny pak uložte ve sklepě s klimatem vhodným pro brambory a jablka. Nechte je ležet volně, bez zakrytí, zasypané jen lehce vlhkou rašelinou, hoblinami, pilinami či pískem.

Gladioly uložte očištěné na suchém, chladném a temném místě, třeba v nějaké bedýnce či krabici. V zemi však přezimují nejmladší cibulky mečíků, takzvaný brut. Druhý rok naroste, ale větší hlíza již nemá naději přezimovat, proto ji musíte na zimu ze země vytáhnout.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se