×
Hledat v našem blogu

Jedním z prvních kvetoucích keřů jsou magnólie

Magnólie jinak také šácholan zjara krášlí naše zahrady svými velkými dekorativními někdy i vonnými květy ještě před vyrašením listů v různých barvách. Od bílé přes méně známou žlutou, růžovou až po tmavě nachovou. Do rodu magnolia patří okolo sta druhů opadavých či stálezelených okrasných stromů a keřů. Rozkvétají v dubnu a květnu, jiné až v začátkem léta.

Ve volné přírodě je můžeme najít v oblastech střední až východní Asie a v severní Americe. V našich klimatických podmínkách je možné pěstovat jen některé druhy.

Magnoliím svědčí teplé a chráněné polohy, preferují plné slunce (ale ne úpal) či mírný polostín, při plném zastínění nepokvetou. Sazenice vysazujeme do hluboké, živné a dobře propustné půdy, přidáme rašelinu a kompost. V prvních letech po výsadbě keře chráníme proti namrzání. Mladé keře mají mělce uložené kořeny, při pletí proto dáváme pozor, abychom je motyčkou nepoškodil. Nesnáší přemokřené půdy. Magnólie rostou pomalu široce rozložitě, proto kolem nich necháváme dostatečný prostor.

Nejsou náchylné na choroby a škůdce. Může se u nich objevit žloutnutí listů, čili chloróza, která se objevuje při vyšším obsahu vápníku v půdě. Zbavíme se jí pohnojením nejlépe minerálními hnojivy s přídavkem železa.

Magnólie nepotřebují tvarovat, řez provádíme pouze v nutných případech (větev čistě odřízneme a ránu začistíme). Vynikají jako solitéry v trávníku i na pozadí temných jehličnanů.

Magnolia soulangiana - velké růžové květy, podle počasí vykvétá koncem března, v dubnu.

Magnolia stellata - magnólie hvězdokvětá nejranější druh magnólie, vykvétá již v březnu, má velké množství jasně bílých vonných květů na holých větvích před olistěním, je méněvzrůstná - vhodná do předzahrádek i malých zahrad.

Magnolia x loebneri'Léonard Messe' - má hvězdicovité květy, které jsou zevnitř čistě bílé a zvenčí mají sytě růžový proužek (celý rub květu přechází postupně do jemně růžové, rozkvétá před olistěním, koncem dubna začátkem května. 

Magnolia'Susan'- květy mají tvar štíhlých tulipánů, navenek sytě temně růžové až červené (nejsytější ze všech magnolií), se světlejším vnitřkem, zůstávají uzavřené po celou dobu kvetení. 

Magnolia 'Yellow River' - kvete velkým žlutým květem, potěší každého, kdo chce mít na zahrádce něco neobvyklého.

Magnolia 'Sunrise' - květy krémově žluté až bílé, každý okvětní plátek má výrazný růžově purpurový trojúhelník, z jehož špičky se může táhnout tenká linka až vzhůru, roste pomalu do kompaktního zaobleného keře do výšky kolem 2 m.

Magnolia'Genie' - barva poupat květů je velmi temná, až vínově červená, otevírají se ve středně velké, při plném rozevření 10 až 15 cm široké květy tmavě červeně-vínové barvy, která nebledne; začíná kvést později, až ke konci května.

Magnolia'Satisfaction '- květy jsou zvenčí sytě purpurově červené přecházející do lehce světlejší v horní části, vnitřek je téměř bílý; vykvétá později než hvězdokvěté druhy; bohaté kvetení již od mladého věku.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se