×
Hledat v našem blogu

Jak sesadit různé bylinky, aby nechřadly?

Bylinky mají své místo v každé zahradě, využijete je nejen v kuchyni, ale i na léčbu různých neduhů. Nemáte-li prostor na zahradě, dařit se jim bude v květináčích, truhlících a jiných nádobách.

Kam bylinky vysadit?

Důležité je správné umístění. Před výsadbou si pečlivě nastudujte speciální nároky bylinek, každá bylinka má své. Některé mají rády suché, slunné stanoviště, jiné se budou cítit lépe ve vlhké půdě a snesou i trochu stínu. Aby byla sklizeň co nejdelší a nejvydatnější, je smysluplné vytvořit skupinky bylinek, které mají identické nároky.

"Na malé ploše můžete pěstovat mnoho různých druhů, většina bylinek nepotřebuje moc místa."

Vybíráme správné druhy

Petrželka, pažitka, kopr, kerblík, koriandr, libeček, případně celerová nať, jsou typickými bylinkami k použití v kuchyni. Všechny upřednostňují rovnoměrně vlhkou půdu a umístění na slunci až v polostínu, navzájem je lze dobře kombinovat.

Sklon k bujení má máta a meduňka, protože vyhánějí mnoho odnoží. Tyto dvě bylinky je lepší vysadit samostatně do většího květináče, ať je udržíte „na uzdě“. Libeček roste intenzivně, dopřejte mu proto dostatek místa v záhonku. Půda stačí běžná zahradní (v těžkých, mokrých půdách roste slabě), hluboká humózní s dostatkem živin naopak podpoří růst. Nejsou-li dlouhotrvající sucha, není třeba libeček ani zalévat. Stanoviště může být jak slunné, tak i polostinné, jen zcela zastíněná místa vhodná nejsou.

Jak vypěstovat zdravé rostliny?

Slunce a suchou, propustnou půdu milují středomořské bylinky – rozmarýn, tymián, oregano (dobromysl), yzop, estragon a saturejka, pouze poté rozvinou své aroma nejintenzivněji. Těžkou půdu lze vylehčit štěrkem a pískem tak, aby nevznikala stojatá voda. Naše zimy přežije většina středomořských bylinek bez problémů, až na rozmarýn. Ten je třeba na zimu umístit na bezmrazém místě. Není-li sníh je vhodné bylinky přikrýt textilií nebo chvojím. Na jaře se zlehka zastříhávají jen tymián, levandule a rozmarýn, oregano lze ostříhat až téměř k zemi.

Nejvíce bylinek na malém prostoru lze pěstovat v tzv. bylinkové spirále. V bylinkové spirále je možné také pěstovat větší počet různých bylinek s odlišnými nároky. V horních, suchých částech, které se také rychle vyhřejí od kamenů a zůstávají po dlouhou dobu teplé, zasadíme středomořské bylinky. Čím více se blížíme k zemi, tím je půda vlhčí. U země se bude nejlépe dařit kuchyňským bylinkám. Při tvorbě spirály kameny pořádně skládejte tak, aby při silnějším dešti nesklouzly.

Náš tip: Jestliže vysadíte od každé bylinky více kusů, můžete sklízet průběžně a rostliny přitom budou mít dostatek času na regeneraci.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se