×
Hledat v našem blogu

Červenec je časem levandule, využijte ji v kuchyni i v domácí lékárně

Levandulová pole se objevují už i v našich končinách, nemusíte za nimi cestovat až do vyhlášeného Provence, kde se levandule pěstovala od nepaměti a nesměla chybět v žádné středověké klášterní zahradě. Sušenými stonky se prokládalo ložní prádlo, aby mělo příjemnou vůni, navíc vůně odpuzovala moly a jiný hmyz, nebo se přidávala do vonných koupelí.

Původ levandule a její pěstování

Jméno Lavandula přidělil rostlině Carl von Linné již roku 1753, pochází z latinského výrazu lavare, což znamená mýt se, koupat se. Asi nejznámějším kultivarem je levandule lékařská (Lavandula angustifolia), která je dokonale mrazuvzdorná, příbuzných má ale spoustu. Jen v okolí Středozemního moře se vyskytuje 25–30 druhů. Keříky levandule jsou stálezelené, 20–60 cm vysoké, s našedlými nebo stříbřitými jehlicovitými listy, kterým vyhovují sluncem vyhřáté kamenité stráně. Půda by měla být dostatečně propustná a písčitá, rozhodně ne jílovitá a studená. Květy mohou být fialovo-modré, ale i bílé, či růžové. Vysazují se i jako rostliny okrasné, především již zmíněná levandule lékařská, dále levandule klasnatá (Lavandula spica) nebo levandule hlávkovitá (Lavandula stoechas), ty už jsou však o něco choulostivější, co se podmínek k pěstování týká. Ideální dobou pro výsev semen levandule jsou měsíce únor a březen. Z naší nabídky můžete vybírat z několika druhů semen levandulí a obohatit tak svůj domov či zahradu.

Levandule se výborně doplňuje se skalničkami nebo s jinými bylinkami – dobromysl, tymián, saturejka, mateřídouška, fenykl a šalvěj. Vypadat dobře bude i v kombinaci se svatolinou (Santolina), hvozdíky a dalšími suchomilnými trvalkami, dobře se kombinuje i s růžemi. Kvetoucí stonky se musí seříznout včas, aby květy při sušení neopadávaly. Ve svazcích se suší na teplém, vzdušném, pokud možno tmavém místě. Svazky mohou sloužit jako pěkná dekorace ve váze, jako ozdoba dárků, můžeme z nich připravit vonné sáčky, jež zpříjemní usínání či odpudí moly ze skříně. Z květů připravíte šálek voňavého a uklidňujícího nálevu či koupel.

Léčivé účinky

Vůně levandule je nepostradatelná v aromaterapii, má zklidňující efekt při depresích, nervozitě, nespavosti, žaludeční neuróze, pocitech úzkosti a celkové slabosti. Při vnitřním užití dále upravuje zažívání, vylučování žluči, detoxikuje tělo a snižuje krevní tlak. Vonné silice nachází uplatnění jako součást pleťových vod, koupelových solí a olejů, parfémů, mýdel a šamponů. Působení levandule je mnohostranné. Koupel z ní má antiseptické a povzbuzující účinky. Podporuje prokrvení končetin a obnovuje kožní buňky. Je přírodním léčivem při problémech s alergiemi, plísněmi, ekzémem a opary. Pomáhá tlumit projevy záchvatů migrény, ulevit od svalových bolestí a používá se jako doplňková léčba při poruchách krevního oběhu.

Další využití

Levanduli jistě oceníte i v kuchyni. Květy levandule můžete přidat do zavařenin, kompotů, sirupů, limonád nebo sladkého a slaného pečiva. Pikantní listy levandule se hodí k masitým pokrmům, samotné květy jsou pak součástí provensálské směsi, výtečné například k dušené i pečené zelenině.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se