×
Hledat v našem blogu

Zasadíte-li cibuli sazečku do připraveného záhonu, dočkáte se časné úrody

Cibule pěstovaná ze semen vyjde sice levněji a může být i kvalitnější, pokud ji chcete skladovat, pěstování ze sazečky je ale rychlejší a sklizně čerstvé cibule se dočkáte dříve. Je však třeba ji včas vysadit a to na počátku dubna, tak neotálejte.

Jak si cibuli vypěstovat?

Cibule dobře poroste v propustné půdě, ale ne příliš vysýchavé, neměla by být kyselá, spíše neutrální nebo mírně zásaditá. Vhodné je pěstování na vyvýšeném záhoně, postačí i 10 cm nad úrovní okolního terénu. Půdu je možné vylehčit příměsí písku. Nezapomeňte ani na humus, do půdy zapravte vyzrálý kompost.

Cibuli lze pěstovat ve II. až III. trati, nejlépe po bramborách a luskovinách. Podobně jako u jiných zelenin i u cibule je dobré, pokud ji sázíte každý rok na jiné místo, do téže půdy je ji vhodné dát až cca po 3 letech. Cibulky sazečky vysazujte do mělkého řádku tak hluboko, aby vrcholky cibulek byly v úrovni půdy, na vzdálenost 10 cm do řádků 25 cm od sebe.

Jestliže záhon překryjete bílou netkanou textilií, vytvoříte příznivé mikroklima a cibuli také ochráníte proti škůdcům. Cibuli zalévejte mezi řádky, přílišná vlhkost škodí. Nenecháme ji zarůst plevelem, plejte velmi opatrně, abyste nepoškodili kořínky cibulek. Mezi řádky je výhodné mulčování, které brání růstu plevelů a drží v půdě vlhkost. Až cibule povyroste, mulč odstraňte, nebo ponechejte ve velmi tenké a lehké vrstvě, aby cibulím nic nebránilo v narůstání. Hnojivem (tekutým organickým) lze sazeničkám přilepšit nejdříve tři týdny po výsadbě, a poté každé další tři týdny.

Sklizeň cibulek

Sklízí se, když začne nať žloutnout, v krčku se zatáhne a zhruba v polovině rostlina polehne. Cibuli pak vytáhněte za nať a za pěkného počasí ji nechte jeden až dva týdny doschnout na záhonu. Za vlhkého počasí ji sklízejte včas a nechte doschnout na lískách. Suchou cibuli skladujeme v suché místnosti v bedýnkách nebo ji svážeme do copů.

U sklizně dávejte pozor na předčasné a přezrálé cibule. Předčasné cibule se špatně skladují a u přezrálých se často objevují choroby.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se