×
Hledat v našem blogu

I na podzim může být zahrada rozkvetlá

Nejen barevná paleta podzimem zbarveného listí může krášlit zahradu. Některé podzimní květiny jsou navíc odolné vůči nízkým mrazíkům a jejich seznam není krátký. Teď je navíc ideální doba na výsadbu či rozsazení trvalek. Rostliny, které jsou popsány níže, jsou na pěstování i péči nenáročné

Chryzantémy jinak také listopadky dorůstají 40 cm až 1,2 m výšky. Daří se jim ve vlhkých půdách na plném slunci. Využívají se jako solitérní rostliny, krásně také lemují záhony s jinou výsadbou nebo se kombinují v nejrůznějších skupinách s dalšími rostlinami kvetoucími na podzim. Ať už jsou v trsech nebo kulovitých tvarech, vždy vás od srpna do října odmění paletou nádherných květů. Listopadky existují v mnoha variantách barev a tvarů květů. Dlouho se spojovaly zejména se svátkem zesnulých, už to ale dávno neplatí. Odrůdám citlivějším na zimu po odkvětu seřízneme výhonky těsně nad zemí, ponecháme stonky jen do výšky 5 cm od země a přikryjeme je listím nebo větvičkami jehličnanů. Jestliže se rozhodneme vyjmout je ze země, uděláme to i s kořenovým balem a uložíme je v dřevěné bedýnce do sklepa, kde mohou přečkat zimu při teplotě 5–8 °C.

Chryzantéma indická kultivar 'Citrus' preferuje slunné stanoviště, propustnou půdu a dostatek vláhy během růstu. Nesnáší půdy zamokřené. Pro bohatý, bujný růst a vytrvalé kvetení potřebují i dostatek živin – kompost nebo zralý hnůj. Je schopna odolávat mrazu až do -23 °C. Dospělá rostlina dorůstá výšky 0,8 m. Má stonky zelené syté barvy a zajímavě vykrajované listy. Vyznačuje se typickou, nahořklou, kořeněnou vůní. Tvoří od září do listopadu poloplné žluté květy.

Chrysanthemum hortorum 'Rosa - Lila' – v zahradě ji vyberte slunné stanoviště, s dobře propustnou půdou bohatou na živiny. Nevadí jí mráz ani vítr, vadí jí však těžká podmáčená půda. Pokud budete odstraňovat odkvetlé květy, dlouho pokvete. Pravidelná a vydatná zálivka během hlavního vegetačního období je důležitá. Rostliny jsou odolné mrazu do -17 °C.

Dendranthema arcticum 'Roseum' - listopadka arktická 'Roseum' je půvabně kvetoucí listnatá opadavá trvalka. V dospělosti dorůstá do výšky 0,25 m, má vzpřímený stonek se zelenými listy, kvete od září do listopadu něžně působícími narůžovělými květy s podlouhlými okvětními lístky a žlutým středem.

Chryzantéma indická kultivar ´Bienchen´ dorůstá do výšky okolo 80 cm a vytváří hustý kompaktní keřík, listy jsou zelené, dělené, květy jsou drobné, plné, zlatožluté barvy, vykvétají od září do listopadu. Dendranthema indicum kultivar ´Brennpunkt´ dorůstá výšky okolo 1 metru a vytváří hustý kompaktní keřík, listy jsou zelené, dělené, květy jsou velké, plné, tmavě červené barvy, vykvétají od září do listopadu.

Vyjímečnou je tzv. jedlá chryzantéma, lahůdka asijské kuchyně. Tuto zeleninu si můžete vypěstovat sami ze semínek. Setkáte se s ní ještě pod jinými českými, japonskými či čínskými názvy – zlateň věncovitá, kopretina věncová, pinardie, dále shungiku, tónghao nebo také latinsky Pinardia coronaria, Xanthophthalmum coronarium a Glebionis coronarium. V současnosti má v šlechtěné podobě více kultivarů s jednoduchými žlutými či žlutobílými květy nebo květy plnými. Pro kuchyňské zpracování jsou vhodné jen mladé listy a stonky. Na zahradě ji můžeme pěstovat prakticky v jakékoliv vlhčí půdě. Je poměrně odolná a vydrží i drsnější podmínky v podhorských oblastech, nadzemní část však při teplotách blížících se nule namrzá. Semena se vysévají přímo na záhon od jara do pozdního léta, chcete-li sklízet v zimě, zasaďte si semínka přímo do květináčů. Na pěstování je nenáročná.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se