×
Hledat v našem blogu

Jaké jsou Vaše nejoblíbenější jarní květy?

Nyní je nejvyšší čas vysazovat cibule oblíbených sněženek, bledulí, talovínů či čemeřice. Existuje také řada dalších krásných podzimních cibulovin dostupných v různých barevných, tvarových i výškových varietách, které nás svými květy potěší v průběhu celého jara. 

Řebčík kostkovaný (Fritallaria meleagris) 
Známějším příbuzným mohutnějšího řebčíku královského je krásná drobnokvětá varianta známá především ze skalek a záhonů. Na počátku jara ho můžete někde koupit i rychlený, své uplatnění najde v oknech, na balkónech a terasách v kombinaci s jinými jarními cibulovinami a prvními kvetoucími trvalkami. Zaujme svými růžovými „kostičkovanými“ zvonečky. Potřebuje vlhký substrát, světlo a chlad, i v jeho případě je tedy vhodnější umístění v exteriéru nebo chladnějším interiéru. Po odkvětu ho i s kořenovým balem přesadíme do zahrady, například k jezírku.

Kosatec síťkovaný (Iris reticulata)
Druh drobného kosatce, jehož zásobním orgánem je cibule, nikoli hlíza, jak jsme jinak u kosatců zvyklí. Nejkrásnější je vysazený v menších či větších skupinách, působivé je i vysazení v kovových nádobách či terakotě s patinou, případně malých korýtkách. Tento druh je poměrně nízký, bohatě kvetou a následně po odkvetení vyrostou z cibulí dlouhé a úzké listy. Jsou mimořádně mrazuvzdorné a bez problémů zvládnou i velmi studené zimy. Ideální je pěstovat je v exteriéru na slunném stanovišti.

Prvosenky (Primula)
V současnosti je vyšlechtěna spousta variet v různé pestré paletě barev, odstíny bílé, oranžové, růžové, červené, modré i modrofialové, některé jsou jednobarevné, jiné vícebarevné, existují i odrůdy s nařasenými plnými nebo poloplnými květy. Při nákupu si vybereme takovou rostlinu, která teprve začíná kvést - každý květ kvete necelý týden, ale průběžně dorůstají stále nové a nové. V interiéru preferuje chladnější místnosti – ideální je tedy umístění do světlých chodeb či verand. Venku mají primulky rády polostinné nebo slunné místo, neprospívá jim velmi suché a příliš slunečné stanoviště, půda by měla být výživná, stále mírně vlhká.

Okrasné česneky (Allium)
Jsou více a více populárnější. Existují různé druhy odlišující se vzájemně jak výškou, tak barvou či tvarem kulovitých květů. Kvetou později než ostatní jarní cibuloviny – až koncem jara, většina jich potřebuje plně slunné stanoviště a dobře propustnou půdu.

Tulipány (Tulipa)
Prý jsou nejvznešenější ozdobou jarních záhonů i kytic. Pěstovat je lze v různých odrůdách s květy nejrůznějších tvarů a barev. Jsou jedněmi z nejpěstovanějších a druhově nejbohatších cibulovin na celém světě. Tulipány potřebují slunné stanoviště s propustnou, výživnou půdou. Po odkvětu odkvetlý stonek odštípneme, aby se rostlina nevysilovala tvorbou plodů, listy však ponecháme, aby si rostlina stačila stáhnout živiny zpět do cibule a příští rok krásně kvetla.

"

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se