×
Hledat v našem blogu

Péče o fíkusy

Fíkusy patří k oblíbeným pokojovým rostlinám hlavně z toho důvodu, že dokážou čistit vzduch a nároky na péči jsou minimální. Přesto ale existuje několik věcí, na které je nutné dát si pozor.

Malolisté fíkusy se prodávají v různých kultivarech. Původem pocházejí fíkusy z Indie, řadí se do čeledi morušovníkovitých. V bytech dorůstají výšky od třiceti centimetrů až do dvou metrů. Fíkusům musíme dopřát rozptýlené světlo, dostatek vody a zvýšenou vlhkost vzduchu. Pozor na přímé sluneční světlo, dokáže jim popálit listy. Substrát bychom měli udržovat stále vlhký, ale v misce by neměla zůstávat stát voda. Ať už přelití nebo naopak přeschnutí může mít pro rostlinu neblahé důsledky. Při přelití dojde ke hnilobě kořenů, postupnému žloutnutí a opadávání listů a úhynu celé rostliny, naopak velmi suché prostředí může způsobit hnědnutí a zasychání listů.

Při náhlé změně prostředí nebo prudké změně teploty fíkus shazuje zelené listy a často i hyne. V místnosti, kde ho pěstujete, udržujte konstantní teplotu a nestěhujte rostlinu z místa na místo, pravidelně ho zalévejte a hnojte tekutými hnojivyFíkus přesazujeme nejčastěji v předjaří, čímž dosáhneme prudkého zrychlení jejich růstu a celkového zlepšení vitality. Přesazujte až tehdy, když už kořeny vylézají ze stávajících květináčů ven. Květináč volte asi o dva až tři centimetry větší než ten původní. Rozrostlým rostlinám ve velkých nádobách prospívá každoroční odebrání svrchní vrstvy zeminy a její nahrazení novým, kvalitním substrátem.

Známé druhy a kultivary fíkusu:

  • Fíkus plazivý (Ficus pumila) - plazivá pokojovka s drobnými světlezelenými lístky, kultivar plazivého fíkusu White Sunny zaujme bíle panašovanými listy,
  • Fíkus pryžodárný (Ficus elastica) – dříve ceněný pro kaučuk, má velké tmavě zelené listy s různě barevnými skvrnami, 
  • Fíkus lyrový (Ficus lyrata) - jeho světle zelené listy specifického tvaru jsou velmi dekorativní, 
  • Fíkus vykrojený (Ficus retusa) - druh vyšlechtěný přímo pro tvarování ve formě bonsaje,
  • Fíkus malolistý (Ficus benjamina) - patří k nejoblíbenějším, typické jsou pro něj drobné kožovité listy tmavě zelené barvy, pěstuje se jako stromek nebo kompaktní keřík. V prodejnách obvykle narazíte na malolisté fíkusy v kultivaru ´Kinky´ (jedná se o středně vzrostlý keřík s bíle lemovanými, sytě zelenými listy), druhou známou malolistou odrůdou je ´Natasja´, také keřík ve světle zelené barvě.

Náš tip: Fíkus malolistý si poradí i s výpary z laků a čisticích prostředků, které obsahují čpavek.

"

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se