×
Hledat v našem blogu

Sazeničky petúnií ze semen ještě vypěstovat stihnete

Takové vodopády květů, jako petúnie, žádná jiná balkónovka nevykouzlí. Vybírat lze ze stovek barev a vzorů, pokud si tedy budete předpěstovávat sazeničky sami ze semen. Při nákupu sazenic v obchodě je výběr omezený a cena samozřejmě vyšší.

Petúnie jsou jedny z nejšlechtěnějších rostlin – na trhu je oslnivé množství typů a kultivarů. Řadíme k nim i oblíbené surfínie a million bells, které vytváří záplavy květů od počátku léta až do podzimu. Jako stvořené jsou pro pěstování v nádobách na slunných balkónech a terasách, přičemž nové odrůdy jsou i odolnější vůči nepřízni počasí.

Chcete-li si vypěstovat vlastní sazeničky ze semen, vysít je musíte již v únoru. Podobně jako semínka lobelek, patří i semínka petúnií mezi nejdrobnější, jaké si vůbec dovedeme představit. Aby dohromady vážila jeden gram, musí jich být deset tisíc. Semínka se prodávají obalena kaolinovým obalem, který je zvětší na kuličku 1-2 mm velkou, s níž se již zachází snáze. Semínka je potřeba vysít v dostatečném rozestupu, rostlinky klíčící a rostoucí těsně vedle sebe se vzájemně utiskují.

Semínka vyséváme na povrch lehkého substrátu a jemně přitlačíme, nezasypáváme je. V prvních dnech povrch substrátu několikrát denně důkladně rosíme rozprašovačem na květiny. Semínka nesmí proschnout, potřebují dostatek vláhy (obal musí prasknout a semeno uvolnit). Pak substrát udržujeme přiměřeně vlhký, ne přemokřený – to by mohlo vést k růstu plísní. Při klíčení petúnie potřebují teploty nad 20 °C, a to i v noci. V prvním týdnu je vhodné vytvořit semínkům při klíčení vhodné mikroklima, které zajistí plastový kryt nebo fólie. Po vyklíčení petúnií je třeba i větrat, jinak budou rostlinky náchylné k nemoci zvané padání klíčních rostlin. Po dvou týdnech lze teplotu snížit na 16–18 °C a je potřeba zajistit semenáčkům dostatek světla – u jižně orientovaného okna, nebo pomocí zářivky. Díky tomu vypěstujete košaté, zdravé sazeničky. Příliš rychlý růst - vysoká teplota a nedostatek světla - vedou k vytahování rostlin a nekvalitním sazenicím. Sazeničkám sviťte jen 12 a méně hodin, to podpoří žádoucí pomalý růst a košatost. V dubnu a květnu je pak delší den nebo osvěcování vhodné - podpoří totiž násadu květů. Poté, co sazeničky zesílí a již nemají dostatek prostoru, je opatrně přesaďte do samostatných květináčů nebo kelímků. Kořínky nejsnáze podeberete obyčejnou vidličkou. Jako substrát je ideální kvalitní kompost vylehčený perlitem, nebo substrát pro balkónové rostliny. Máte-li dostatek prostoru, můžete je sázet rovnou do truhlíků, ve kterých je pak jen přemístíte na konečné stanoviště, kde stráví léto. Ven je však nedávejte dříve, než pominou poslední mrazíky, obvykle je to v druhé polovině května. Po celé léto budou vyžadovat pravidelnou zálivku a hnojení, aby bohatě kvetly a dělaly vám radost.

"

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se