×
Hledat v našem blogu

Subtropy si můžete udělat i v obýváku

Čas dovolených počasí venku ani zdánlivě nepřipomíná, ale doma si můžete pěstovat subtropickou květenu z oblasti Středomoří po celý rok. Klimaticky se středomořská oblast nachází na rozhraní mírného a subtropického podnebného pásu a typickým počasím pro tuto oblast je suché horké léto a mírná deštivá zima. Teploty můžou i zde poklesnout pod bod mrazu, ale pouze málo a na krátkou dobu, v zimě také sněží, ale jde většinou o výjimku.

Typickým stromem Středomoří je olivovník. Ve Středomoří jde o mimořádně vitální strom, který roste i v nejnemožnějších podmínkách (sucho, kamenitá půda) a přesto se stromy dožívají až několika století. Zapěstovaný keř nebo stromek je v letních měsících ozdobou terasy nebo balkonu. Lze jej dobře tvarovat. Kvete a dokonce plodí již jako mladý. V létě mu dopřejte plné slunce a minimální zálivku, v zimě místo s nižší teplotou, sucho a trochu světla. Ideálním řešením je temperovaná zimní zahrada.

Běžně dostupné jsou různé druhy citrusů. Nejčastěji jsou to citróny nebo mandarinky, méně často se objevuje kumquat nebo pomeranč, ojediněle i grapefruit. Nejméně náročným druhem ze skupiny citrusů je méně známý kumquat a citroník. Plody kumquatu jsou velmi dobré a konzumují se neloupané, velikost plodů je závislá na kondici rostliny a na bohatosti úrody, velikostí se podobá menší švestce. Máme-li zimní zahradu nebo alespoň světlou a chladnou místnost pro přezimování, citrusový strom nebo keř by měl být jeho povinnou výbavou. Květy i krásně vonící a zrající plody jsou několikaměsíční ozdobou jinak poměrně nenáročné rostliny. Určitě se vám povedlo dopěstovat nějaký citrus ze semen získaných při konzumaci citrusového ovoce. Až na výjimky se však nedočkáme plodů, pěstované kultivary jsou vždy ušlechtilé odrůdy naroubované na speciálních podnožích.

Podobné zacházení jako olivovník nebo citrusy vyžadují i další okrasné rostliny keře a stromky, které známe z letních dovolených – např. velmi často pěstovaný oleandrvavřín nebo smokvoň, popínavá Bougainvillea nebo mandevila dorůstají ve Středomoří do mnohametrových výšek. V našich klimatických podmínkách jsme při pěstování závislí na nejen průběhu léta, ale zejména možností vhodného přezimování. Ideální je chráněné stanoviště na plném slunci po celé léto a chladné, světlé a bezmrazé prostory v zimě, to je to, co musíme rostlinám ze Středomoří poskytnout, aby alespoň trochu připomínaly to, co jsme obdivovali na letní dovolené v jižních zemích.

"

Tag: Keře
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se