×
Hledat v našem blogu

Podzimní plískanice jsou nejlepším obdobím pro popíjení vlastnoručně vypěstovaného čaje

Poradíme vám, jak si vlastní čajové lístky vypěstovat. Budete tak moci popíjet nálev z lístků čajovníku stejně jako lidé v Orientu tisíce let před naším letopočtem. Čajovníku jsou od pradávna připisovány i blahodárné účinky na zdraví a má povzbuzující vlastnosti.

Rostliny se pěstují především v tropických a subtropických oblastech Asie, v našich klimatických podmínkách však můžeme pěstovat čajovník jako pokojovou rostlinu, která poskytne lístky na přípravu vlastního, čerstvého čaje, dopřejeme-li mu správnou péči.

Příznivější účinky než čaj černý, má čaj zelený (u lístků nedochází k fermentaci), neboť fermentace značnou část cenných látek znehodnocuje. Zelený čaj obsahuje polyfenoly, látky se silnými antioxidačmími vlastnostmi, takže může působit jako určitá prevence proti různým druhům rakoviny i srdečních onemocnění, pomáhá i při nachlazení. Jeho popíjení snižuje krevní tlak a podporuje pružnost cév a kapilár, obsahuje fluorid působící proti tvorbě zubního kazu, celkově podporuje dlouhověkost a udržuje vitalitu (podle čínské medicíny), může ulevit při astmatu, prospívá trávení.

Rostlina Camellia chinensis (čajovník čínský) tvoří pohledné keříky s tmavozelenými lesklými lístky. Květy se objevují z jara a pak většinou ještě jednou na sklonku léta půvabnými, bílými květy.

Semena mají tuhý obal, který před výsevem narušíme (např. pilníkem) a jeden až dva dny je máčíme ve vlažné vodě. Takto připravená semena sázíme do běžného substrátu, ideálně s nižším obsahem vápníku. Pokud by substrát obsahoval jeho větší množství, rostliny by uhynuly, dáváme proto pozor i na hnojení. Nádobu s výsevem umístíme do pokojového skleníčku - teplota při klíčení by se měla pohybovat mezi 20 - 25°C. Mini skleník umístíme na světlé stanoviště, ale nesmí na něj dopadat přímé sluneční paprsky.

Čajovníky milují vyšší vzdušnou vlhkost, do jejich blízkosti umístíme odpařovače, misky s vodou, pokojové fontány apod. Když rostliny vzejdou, přesadíme je do hlubších květináčů. Zaléváme přiměřeně a pravidelně, pozor na přemokření, substrát by měl být stále jen mírně vlhký. Nezaléváme tvrdou vodou! Rostlinky od 12 cm výšky zaštipujeme, aby se větvily a vytvořily kompaktní košaté keříky. Čajovník pěstujeme sice jako pokojovku, ale v létě mu umožníme letnění. Keříky ani v zimě neopadávají, je potřeba mu tedy dopřát co nejvíce světla. Umístit ho můžeme jak do teplého pokoje (kde jsou nároky na světlo a zálivku větší), tak i na chladnější místo (teplota by zde však neměla klesat pod 10°C). Sklizeň nastává po dvou až třech letech růstu, to je možné sklízet lístky pravidelně, na začátku a na sklonku léta, obvykle vždy 2-3 koncové na každé větvičce.

"

Tag: Rostliny

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se