×
Hledat v našem blogu

Mučenky a jejich pěstování – aby kvetly i plodily

Mučenky – krásné popínavé teplomilné rostliny. Budete-li se jim věnovat, odvděčí se nádhernými květy a možná i velmi lahodnými plody. Pěstovat v bytě je možné mnoho druhů poměrně nenáročných mučenek.

Rostliny pěstujeme v běžném, středně lehkém substrátu pro pokojové rostliny. Stanoviště mají rády slunné a teplé, porostou i při nedostatku světla, ale nepokvetou. Aby neuhnívaly kořeny, tak by neměl být substrát přemokřený, pokud je však necháme vyschlé déle než den, mohou uschnout. V období bujného růstu potřebují více vody. Milují časté rosení. V době bujného růstu je důležité i přihnojování, hnojivo dávkujeme podle návodu, a dáme si pozor, abychom rostliny nepřehnojily, porostou bujněji, ale nepokvetou. Hnojivo používáme speciální pro kvetoucí pokojové rostliny

"V letních měsících prospívá mučenkám letnění na přímém slunci." 

K opěrné konstrukci můžeme nádobu s rostlinou zakopat do země tak, že zemina květníku bude v úrovni okolí). Konstrukci, která bude sloužit jako opora, mučenky potřebují i při pěstování v bytě, výhony mohou dorůst až několikametrových délek. Když na podzim začínají být noci chladné, rostliny přesuneme na zimoviště. Všechen kořenový systém, který prorostl do okolní zeminy během letnění, odřežeme. Zkrátíme i nadzemní část přibližně na 30 cm. Snažíme se, aby mučenky přes zimu zcela zastavily svůj růst. Velmi opatrně je zaléváme - podle množství světla a teploty, která by se měla optimálně pohybovat mezi sedmi a patnácti stupni. Pokud jsou teploty nižší, mohou opadat listy. S příchodem jara hlavní výhony zkrátíme na jednu třetinu a boční obrost z loňského roku na dvě až tři očka. Pokud je to nutné, přesadíme je. Vděčné jsou za menší a hlubší nádoby. Nezapomeneme samozřejmě na oporu.

Aby mučenka plodila je důležité opylení. Většina rostlin je jen zčásti samosprašných. Ideální je pořídit si více druhů nebo odrůd. Prašník utrhneme a důkladně jím potřeme blizny.

Mimo jiné jsou k pěstování pro plody doporučované tyto druhy:

  • Pasiflora edulis 
  • Pasiflora mollissima 
  • Pasiflora ligularis 
  • Passiflora maliformis 
  • Passiflora alata 
  • Passiflora quadrangularis 

Stejně jako u ostatních pokojových rostlin se u mučenek můžeme setkat i se stejnými škůdci. Nejčastěji je napadá sviluška. Napadené rostliny ošetříme dostupnými insekticidy.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se