×
Hledat v našem blogu

Přišel čas plánování

Prvním krokem je vzít do ruky tužku a papír a poznamenat si základní myšlenky, které Vám pomohou při uskutečnění Vašich představ. Jakým způsobem bude zahrada využívána, komu a jak má sloužit. Chcete ji využívat převážně k odpočinku, aktivní práci nebo pěstování ovoce a zeleniny? Máte děti nebo domácí mazlíčky? Je potřeba přihlédnout k zájmům všech členů rodiny.

Začnete-li tedy s plánováním v první řadě je důležité stanovení priorit. V rozletu a touze splnit si své sny nám totiž bude bránit s velkou pravděpodobností velikost pozemku. Ujasněte si tedy, co je na prvním místě a co můžete oželet.

Pro výběr rostlin je při plánování rozhodujícím faktorem kvalita půdy. Určitě se vyplatí objednávka půdního rozboru v pedologické laboratoři, který určuje základní půdní vlastnosti na pozemku. Tato počáteční investice může ušetřit pozdější zklamání, přesazování již jednou zasazených rostlin a snahu o jejich záchranu.

Při plánování je také nutné myslet na dostatek vody na zalévání. Lze využít dešťová voda, jejíž zásoby jsou však omezené, pitnou vodu z rozvodné sítě nebo vlastní vrt. Vzhledem k cenám vody se v případě větší zahrady vyplatí investice do vlastní studny, dříve či později se tato poměrně nákladná investice vrátí. Výhodná je i instalace zavlažovacího systému, pokud není dostatek času na pravidelnou a dostatečnou zálivku.

Ideální volbou, je stejně jako při stavbě domu, promyšlený projekt na založení zahrady. Jeho vypracování zařídí zahradní architekt nebo odborná zahradnická firma. S nimi zkonzultujete své představy o budoucí zahradě, architekt pak vyhotoví studii zahrady, kde bude základní rozvržení výsadby ploch a technických prvků. V této fázi se počítá s tím, že společně s architektem budete hledat výhodnější řešení. Měli bychom se také přesvědčit, zda studie skutečně obsahuje vše, co bychom si představovali. Dobré je, si nyní promyslet i to, co bude např. místo dětského koutku, až ratolesti vyrostou, vybrat místo, kde by mohl za nějaký čas stát bazén, jezírko nebo krb, přičemž by mu nevadily vysoké dřeviny.

Po odsouhlasení, vytvoří architekt konečnou podobu projektu, který je přesným plánem budoucí zahrady v odpovídajícím měřítku. K projektu je přiložen i rámcový rozpočet rostlinného materiálu, počty dřevin, hrubý rozsah prací a ostatního zahradnického materiálu případně i návrh na údržbu zahrady. Poté už záleží na vás, jestli si pozvete odbornou zahradnickou firmu na realizaci či si podle osazovacího plánu a navrženého projektu uděláte vše sami.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se